“Comunicarea intre forurile superioare si directorii de scoli este in mod evident perfectibila”

vulpescu_manuela.jpgDeclara Manuela Vulpescu, Director General al Raabe Romania – edituri specializate SRL, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru portalul www.EduManager.ro.

– Stimata doamna Manuela Vulpescu, ati participat de curand la cea de-a IV-a editie a Conferintei Nationale pentru Management Modern in Educatie. Este pentru prima data cand participati la un astfel de eveniment? Ce parere aveti despre desfasurarea conferintei?

– Da, a fost prima data cand am participat la Conferinta Nationala pentru Management Modern în Educatie. Personal consider salutara ideea OSC de a initia un astfel de proiect, prin intermediul caruia si cei implicati în domeniul educational sa se poata întalni într-un cadru prietenos, pentru a se cunoaste unii pe altii si pentru a-si împartasi din experientele proprii. Numarul impresionant de participanti pare sa confirme ca multi au vazut în initiativa dumneavoastra un act laudabil.

– Considerati ca in conditiile actuale se impune pe piata din Romania prezenta unor servicii de consultanta care sa cuprinda solutii si sfaturi pentru cei care participa la actul educational?

– La momentul actual comunicarea între forurile superioare si directorii de scoli si licee din Romania se desfasoara relativ anevoios si este în mod evident perfectibila. În plus, nu trebuie sa uitam ca directorii din învatamantul preuniversitar sunt înainte de toate dascali, ori timpul si resursele lor sunt, din acest punct de vedere, limitate. Filosofia Raabe presupune interconectarea celor implicati în întregul proces educational si mai exact facilitarea comunicarii între diferitii participanti, astfel încat managerii din domeniul preuniversitar sa învete unii de la altii si respectiv de la specialisti, astfel încat modernizarea învatamantului sa se desfasoare mai rapid si mai eficient.

– Produsele dumneavoastra se adreseaza exclusiv profesorilor, sau pot beneficia de serviciile RAABE toti cei care sunt interesati de bunul mers al activitatii educationale?

– Lucrarile Raabe sunt destinate cadrelor didactice si au ca scop sustinerea acestora în activitatile pe care le desfasoara, prin oferirea de consiliere punctuala, pentru oricare din atributiile lor profesionale. Prin sistemul de comercializare directa, spre deosebire de cel deschis publicului larg (în librarii sau la chioscuri), Raabe urmareste cu strictete grupul tinta bine definit al profesorilor si managerilor din institutiile de învatamant preuniversitar. Ne concentram în sine pe cunoasterea lui profunda si ca atare, pe generarea de solutii direct aplicabile, mulate pe necesitati reale. Cu toate acestea, nu oprim accesul altor categorii la lucrarile destinate domeniului educational, sub rezerva pastrarii caracterului lor profund personalizat.

– Care sunt cele mai reprezentative produse ale companiei, fata de care clientii dumneavoastra si-au aratat interesul si multumirea?

– Cu bucurie afirm ca lucrarile Raabe se bucura de un feedback pozitiv din partea clientilor fideli editurii. În mod special au existat cereri masive pentru proiectele privind managementul educational, achizitiile publice si contabilitatea în institutii publice.

– Cu ce fel de propuneri vine RAABE Romania in intampinarea profesorilor, pedagogilor si tuturor actorilor implicati in actul educational?

– Începand din acest an, Raabe a largit paleta publicatiilor în directia prescolar, prin aparitia a doua titluri noi: Managamentul gradinitelor si Modalitati de lucru cu prescolarul si scolarul. În plus, au fost lansate în prima parte a acestui an 2 lucrari de consiliere specifice organizarii activitatilor extracurriculare si comunicarii în scoala. Speram ca prin initiativele pe care le întreprindem sa fim cat mai aproape de clientii nostri, pe care dorim sa-i sprijinim, în cat mai multe din problemele profesionale cu care se confrunta.

– Ce feedback primiti din partea celor care au au beneficiat de produsele si serviciile pe care le oferiti domeniului educational?

– Specificul Raabe înseamna contactul permanent cu clientul si adaptarea materialelor de consultanta la necesitatile acestuia. Numai printr-o comunicare deschisa, pe care o încurajam si o solicitam neîncetat, avem certitudinea ca ne-am atins scopul. Multumim deci, pe aceasta cale, tuturor celor care, de-a lungul existentei noastre ne-au contactat cu încredere, ne-au dezvaluit interesele lor si au pus întrebari concrete, incitand la un dialog constructiv.

RAABE este o editura germana cu traditie, care face parte din grupul editorial Klett – numarul unu pe piata de carte scolara din Germania. Pachetele informationale, newsletter-urile, produsele electronice si ziarele sunt instrumente clasice, prin intermediul carora editura ofera consultanta, sfaturi practice si solutii clientilor sai. In afara Germaniei, RAABE a deschis filiale proprii in mai multe tari europene (Franta, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Olanda) si a incheiat parteneriate strategice in Austria si Elvetia.

RAABE Romania a fost infiintata in anul 2005. Cele 5 departamente din cadrul editurii functioneaza distinct: departamentul economic, departamentul tehnic, departamentul educational, departamentul medical si cel pentru administratia publica.