UDMR propune reducerea proportionala a orelor de scoala

elevi.jpgPresedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Educatiei nu trebuie sa reduca in mod special orele de educatie fizica, desen si muzica ale elevilor, ci trebuie procedat la o reducere proportionala a tuturor materiilor.

“Eu cred ca de reducere este nevoie, este neaparat nevoie de o reducere a orelor, dar nu reducand in primul rand sau in exclusivitate educatia fizica, desenul, muzica. De aceste obiecte este nevoie, ca de alte obiecte. În mod proportional trebuie sa fie reduse”, a declarat Marko Bela.

La randul sau, vicepresedintele pe probleme de invatamant al UDMR, Lakatos Andras, a declarat ca modificarile propuse de minister contravin normelor legale.

“Majoritatea masurilor luate de ministerul de resort contravin legilor si reglementarilor in vigoare. În al doilea rand, nu vad ca ar face parte dintr-o conceptie unitara bine chibzuita. Masurile au un caracter ad-hoc, de multe ori sunt contradictorii. În al treilea rand, aceste masuri duc intr-o directie proasta”, a declarat Lakatos. În opinia vicepresedintelui UDMR, solutia ar consta in special in reducerea volumului de informatie pe care trebuie sa-l asimileze elevii.

“Elevii sunt supraincarcati, dar aceasta se poate rezolva in primul rand prin reducerea continutului informational al materiilor, se poate reduce si numarul de ore si, pentru a nu fi date afara cadre didactice, ar trebui asigurata meditatia dupa-masa, sub supravegherea si cu ajutorul unor profesori”, a mai declarat Lakatos, care a adaugat ca ar sugera guvernului Boc sa puna in aplicare Pactul National pentru Educatie si “raportul intocmit de echipa condusa de domnul Miclea privind starea invatamantului si acele solutii care se sugereaza”.