“Investim mai mult ca oricand in cercetarea si dezvoltarea de produse noi”

berdan_marian.jpgDeclara Marian Berdan, Directorul General al GRUPULUI ELECTRA, in interviul acordat portalului www.Eurourbanism.ro.

Acesta spune ca decizia de a imparti activitatea firmei in trei companii cu domenii de activitate distincta isi arata utilitatea in actuala situatie de criza si ca eforturile de promovare pe pietele externe vor creste in perioada urmatoare.

Domnule Marian Berdan, cat de tare a fost afectat GRUPUL ELECTRA de criza financiara instaurata toamna trecuta?

– Am simtit foarte mult aceasta criza inca din septembrie2008. Cand politicienii erau cu capul in nori, noi eram cu picioarele pe pamant. Am resimtit o scadere, mai ales pe partea de circuite imprimate la firma PCB ELECTRA si asamblari electronice la firma EMS ELECTRA, produse si servicii care sunt destinate in proportie de 60% exportului. Comenzile au scazut din septembrie brusc cu 30-40%. A fost o lovitura si pentru forta de munca, deoarece, scazand comenzile, scad implicit si veniturile, nu mai poti acoperi fondul de salarii si in felul acesta esti obligat, cu parere de rau, sa disponibilizezi o parte din personal. La firma ELECTRA, care se ocupa de productia de videointerfoane, criza nu ne-a afectat. Pot spune ca aici s-a inregistrat chiar o usoara crestere a comenzilor.

Ati fost nevoit sa renuntati la o parte dintre angajati? Criza si-a spus cuvantul si in domeniul resurselor umane?

– Da. Scaderea continua a comenzilor a avut ca rezultat final disponibilizarea unui numar de 30 de angajati la nivelul grupului de firme ELECTRA. Avem in acest moment un numar de 130 angajati, iar numarul lor va creste sau dimpotriva, va scadea, in functie de cum va evolua piata. Exista insa o mare diferenta de atitudine referitor la resursele umane. Daca in vara lui 2008 voiam sa angajez un inginer si el imi spunea ca fara 1.000 de euro nici nu se da jos din pat, acum accepta oferte de bun simt, corespunzatoare pregatirii pe care o are. Nu trebuie interpretat ca i-am prins la cotitura acum, dar se pare ca oamenii au devenit mult mai intelegatori. Oamenii vor trebui sa mediteze putin la aceste lucruri, ceva trebuie sa se schimbe. A venit momentul sa ramana si sa fie rasplatiti cum se cuvine doar cei care sunt bine pregatiti.

Care sint obiectivele companiei ELECTRA pentru anul 2009?

– Ne-am decis ca in acest an greu din punct de vedere financiar sa investim mai mult ca oricand in cercetarea si dezvoltarea de produse noi si in promovarea pe pietele externe. Financiar vorbind, chiar si in cele mai proaste conditii economice, strategia noastra este de a ne pastra cash flow-ul pozitiv. Investim mult, dar in acelasi timp urmarim strict sa ramanem si profitabili. Daca in anul 2008 compania a inregistrat o cifra de afaceri de 3,5 milioane euro, pentru 2009 am putea ajunge la 3,2 sau poate 3,8 milioane euro. Nu mai putem face acum o predictie asupra cifrei de afaceri, in conditii de imponderabilitate economica. Anul trecut puteam face acest lucru. Stiam ca ianuarie si februarie sunt luni mai slabe, dar cu siguranta in martie, aprilie si mai cifrele cresteau destul de mult si pe ansamblu totul era foarte bine. Acum, nu iti mai poate spune nimeni ca va fi la fel. Parerea mea e ca lunile foarte grele vor fi cele de vara – toamna. Simt cum criza economica se metamorfozeaza tot mai mult in recesiune economica.

Anul trecut ati decis scindarea ELECTRA in trei firme, corespunzator serviciilor oferite. Credeti ca a fost o strategie buna?

– Decizia a fost luata pe vreme de prosperitate economica si s-a dovedit buna si pe vreme de criza economica. Dezvoltate in cei 18 ani de existenta, cele trei domenii de activitate – audio si videointerfoane, asamblari electronice si circuite imprimate – au coexistat intr-o singura firma si ne-au ajutat sa controlam preturile si calitatea recunoscuta pe piata Romaniei si nu numai. Odata cu cresterea capacitatilor de productie, ELECTRA a devenit, pe langa furnizor de interfoane pe piata Romaniei, si furnizor de circuite imprimate si asamblari electronice pe piata Europei. Acum gestionam mai usor cele trei domenii de productie si putem lua decizii rapide intr-una din firme fara sa le afecteze pe celelalte doua. Acest lucru ne ajuta foarte mult acum, pe vreme de criza economica.

ELECTRA este o companie 100% romaneasca, infiintata in 1991, avand o experienta de peste 17 ani in proiectarea, dezvoltarea si productia de interfoane si echipamente electronice. Prin calitatea deosebita, fiabilitatea recunoscuta si preturile competitive, ELECTRA este liderul incontestabil al pietei interfoanelor din Romania: o cota de piata de peste 75%, peste 1.500.000 de apartamente montate, peste 5.000.000 de utilizatori. In fiecare luna, 20.000 de apartamente din Romania sunt echipate cu interfon ELECTRA.

PCB-ELECTRA este primul producator din Romania certificat UL pentru productia de circuite imprimate. Compania a fost infiintata in 2008, prin separarea sectiei circuite imprimate din ELECTRA SRL.

EMS-ELECTRA SRL furnizeaza servicii complete de productie echipamente electronice (EMS), pe baza specificatiilor clientului, de la serii mici pana la serie mare.