UMF “Carol Davila” considera ca raportul CUC ignora indexul Hirsch

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, Florian Popa, a declarat ca este “surprins si consternat” de “nefirescul” loc atribuit in clasamentul integritatii universitatilor romane de catre Societatea Academica Romana, in numele Coalitiei pentru Universitati Curate (CUC).

Potrivit conducerii UMF, clasificarea CUC a fost facuta pe baza unei metodologii de evaluare care nu a fost analizata cu universitatea.

“Clasificarea alcatuita de Coalitia pentru Universitatile Curate (CUC) nu reflecta locul ocupat de Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti in ierarhia universitatilor de medicina si farmacie din tara si ignora index-ul Hirsch , 28, cel mai mare, obtinut de universitatea noastra. Pentru cei care nu cunosc semnificatia indicelui Hirsch poate fi gasita in Analele Academiei de Stiinte a Statelor Unite ale Americii din decembrie 2006″, a remarcat Popa.

In realizarea unui clasament, sustine rectorul UMF, nu poate fi ignorata existenta personalitatilor marcante din Universitate, personalitati care au dezvoltat majoritatea domeniilor de asistenta medicala de varf in Romania si care performeaza in conducerea Sectiei Medicale a Academiei Romane, in conducerea comisiilor de specialitate din Ministerul Sanatatii si, mai ales, in conducerea institutelor de profil medical, de interes national, din Capitala Romaniei.

“Este regretabila tendinta de a generaliza la nivel de regula, unele cazuri reale, dar izolate, care au fost sanctionate ferm, fara echivoc, pe treptele ierarhice de competenta din universitatea noastra. Nu putem fi acuzati de existenta unei concurente absente sau neloiale pentru posturile didactice, in conditiile unei transparente depline a conditiilor de desfasurare a concursurilor pentru acestea. Nu consideram ca este ilegal sau imoral accesul tinerilor provenind din familiile de medici la invatamantul medical, in conditii de deplina legalitate si concurenta, si nici restrictionarea dreptului familiilor de medici de a-si fauri un destin comun”, a afirmat rectorul. Acesta si-a exprimat regretul ca nu s-a perceput existenta si eficienta comisiei de etica formata din autoritati morale si profesionale din universitate care s-au implicat activ si eficient in solutionarea “inevitabilelor” conflicte profesionale si deontologice in orice grupare numeric importanta.

“Consideram ca existenta unui numar nesemnificativ de actiuni in justitie este irelevant si nu perturba buna desfasurare a activitatii cadrelor didactice. Nu intelegem cum s-a putut ignora faptul ca singura institutie publica independenta, de interes national, cu personalitate juridica si cu buget propriu de venituri si cheltuieli, acreditata sa evalueze calitatea invatamantului romanesc este Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Învatamantul Superior (ARACIS)”, a mai spus Florian Popa.

Pozitia rectorului UMF “Carol Davila” a fost adoptata de Biroul de Senat al Universitatii compus din prof. dr. Florian Popa, rector, prof. dr. Ion Fulga – prorector, prof. dr. Ioanel Sinescu – prorector, prof. dr. Ioan Lascar – prorector, prof. dr. Constantin Arion – prorector, prof. dr. Monica Popa – prorector, prof. dr. Adrian Strainu Cercel – cancelar, prof. dr. Victor Stoica – decanul Facultatii de Medicina, prof. dr. Dragos Stanciu – decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof.dr. Dumitru Lupuliasa – decanul Facultatii de Farmacie, prof.dr. Crina Sinescu – Decanul Facultatii de Moase si Asistenta Medicala. Totodata, pozitia este sustinuta si de fostii rectori ai universitatii, membrii Academiei Romane, membri ai Parlamentului Romaniei, personalitati marcante ale comunitatii academice precum prof. dr. Ludovic Paun, prof. dr. Leonida Gherasim, acad. Laurentiu Mircea Popescu, acad. Constantin Popa, acad.Leon Danaila, acad. Victor Voicu, acad. Constantin Ionescu Targoviste, acad. Sorin Comorosan, prof. Dr. Mircea Cinteza, prof. dr. Eugen Bratucu, prof. dr. Constantin Dumitrache, prof. dr. Alexandru Oproiu.

Topul integritatii alcatuit de Coalitia pentru Universitati Curate arata ca nicio universitate nu a reusit sa obtina punctajul maxim, adica 80 de puncte, concretizat in cinci stele, si doar trei din cele 42 de universitati de stat evaluate au obtinut patru stele.

Sase dintre cele 42 de universitati evaluate – printre care si Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, din Bucuresti nu
au obtinut nicio stea, ceea ce presupune “nereguli majore, scandaluri frecvente de coruptie, existenta nepotismului, a clanurilor de familie, a avansarilor nebazate pe merit”, sustine Coalitia pentru Universitati Curate. Din totalul universitatilor evaluate, doar 21% indeplinesc conditiile de participare a studentilor, “de multe ori aceasta implicare fiind doar pe hartie”.