Lexus: 19 motive ca sa dai muzica la maxim

lexus.jpgM-am oprit o clipa din traversarea Salonului Auto de la New York si am zabovit, pret de cateva minute, pe canapelele moi ale hibridului Lexus LS 600h L, “nava amiral” a constructorului japonez. Am inchis ochii si mi-am reamintit de una din bucuriile deseori neglijate ale experientei de a conduce: sistemul audio.

Lexus ofera clientilor sai, incepand din 2001, un sistem audio premium, marca Mark Levinson. Actualul produs de top al gamei este Mark Levinson Reference Sorround, un sistem audio gigant, care iti reda sunetul prin 19 boxe si cu o putere de 450 de watti.

Doar puterea si numarul mare de boxe nu sint insa suficiente pentru a face un sistem audio performant si a-i asigura un grad ridicat de fidelitate. E nevoie de mult mai multa competenta tehnologica pentru a genera claritate, inclusiv mii de ore dedicate adaptarii sistemului audio la particularitatile habitaclului, la materialele cu proprietati de reflexie din compozitia sa, la unghiurile deosebite si scaunele care “absorb” sunetul.

Mark Levinson s-a straduit cu adevarat. Sunetul este vibrant, fara a deveni dur, si clar, fara a a-si pierde caldura. Am realizat apoi ca sistemul de referinta transforma chiar si muzica dezastruoasa, penibila, intr-un sunet minunat. Sunetul era redat surprinzator de clar si precis.

Si, apropo, cand vorbesc despre “true” surround – surround adevarat – inseamna ca sistemul Mark Levinson livreaza muzica pe 5.1 canale discrete, in loc sa simuleze efectul surround prin procesare digitala. Dar de ce ti-ai dori asa ceva avand in vedere lipsa de culoare a CD-urilor de muzica ambientala? Pentru ca atunci cand vrei sa iei o pauza, poti apasa un buton pentru a activa automat frana de mana, iar tu te poti relaxa vizionand un DVD pe ecranul LCD pozitionat in bord – in stil pur surround sound theater. Un adevarat regal! (Un material publicat pe
http://wheels.blogs.nytimes.com/2008/03/21/lexus-19-reasons-to-crank-it-up/)