Disponibilizari in scolile speciale din Vaslui

Peste 150 de angajati din cele cinci scoli cu invatamant special din judetul Vaslui, cadre nedidactice si auxiliare, ar putea ramane fara loc de munca incepand din luna mai. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a trimis o adresa Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, prin care anunta ca nu este respectat numarul de norme in invatamantul special si ca se impun anumite disponibilizari.

Sefii invatamantului vasluian sustin ca au ales acele posturi din scolile speciale deoarece angajatii respectivi au fost preluati, in urma cu trei ani, de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, fara ca ISJ sa primeasca si normele aferente.

“S-a solicitat in nenumarate randuri la Ministerul Finantelor sa fie trecute acele norme in plata la noi, insa nu am primit nici acum un raspuns. La fel, nici Ministerul Educatiei nu mai accepta sa plateasca in continuare pentru numarul de norme in plus si ne-a solicitat expres printr-o adresa sa disponibilizam persoane. Totul s-a intamplat din cauza fostei conduceri a invatamantului vasluian care a dat dovada de neglijenta si a autoritatilor locale, care ar fi trebuit sa rezolve de trei ani, situatia. Daca normele nu vor fi trecute foarte repede in sistemul de invatamant, atunci nu avem alta solutie, decat disponibilizarea persoanelor angajate in cantinele si internatele scolilor speciale”, a declarat Florin Ciurariu, inspector general al ISJ Vaslui.

De partea cealalta, sindicatele din invatamantul vasluian considera abuziva decizia luata de Inspectoratul Scolar, mai ales ca nu exista o decizie a Consiliului de Administratie (CA) al acestei institutii si ameninta cu proteste. “Daca se va ajunge ca personalul vizat sa fie concediat, atunci se va bloca activitatea in scolile speciale pentru ca nu vor mai exista cantine, personal de ingrijire sau de supraveghere”, a spus Sorin Tiplea, presedintele Filialei Vaslui a Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamant.

Conducerea Consiliului Judetean Vaslui a precizat ca spera intr-o rezolvare rapida a conflictului, astfel incat sa nu se ajunga la concedieri. Presedintele CJ Vaslui a declarat ca rezolvarea situatiei tine exclusiv de ministerul educatiei si cel al finantelor publice. “Invatamantul cu nevoi speciale are nevoie de aceste persoane. Sper ca Ministerul Educatiei sa nu faca o gafa si sa lase pe drumuri niste oameni de care avem atata nevoie”, a declarat presedintele CJ, Vasile Mihalachi.