Buget minim de 7% pentru Educatie, potrivit unui nou proiect de lege

buget.jpgEducatia ar putea avea anual un buget minim de 7% din PIB, fonduri publice, potrivit unui proiect al legii educatiei permanente propus de Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul educatiei si cercetarii din Romania.

Potrivit proiectului, statul va garanta accesul egal la educatie si servicii de informare, consiliere si orientare in cariera. Proiectul de lege al educatiei permanente prevede si infiintarea centrelor comunitare de invatare permanenta pentru a oferi educarea si formarea continua a membrilor comunitatii.

Totodata, se va infiinta un muzeu national al stiintei pentru invatare non-formala si informala a realizarilor stiintei si tehnologiei contemporane. “Nu vor mai exista competente necertificate si diplome fara competenta. Toti furnizorii de educatie si formare vor fi acreditati si evaluati periodic”, se arata in proiectul de lege.

Comisia prezidentiala mai propune ca Guvernul sa infiinteze un cont bancar in valoare de cate 500 de euro pentru fiecare nou-nascut in Romania. “Anual, parintii, reprezentantii legali pot depune in contul de educatie permanenta o suma de pana la 500 de euro pe an, care va fi scutita de impozit. Contul educatiei permanente poate fi utilizat de orice titular doar in scopuri strict educationale dupa finalizarea invatamantului obligatoriu”, propune comisia prezidentiala.

Potrivit acestui proiect de lege, fiecare institutie publica va fi obligata sa utilizeze minim 2% din buget pentru formarea si perfectionarea personalului, iar societatile comerciale vor fi scutite de impozitul profitului reinvestit in formarea resursei umane in limita a 5% din valoarea acestuia. Proiectul de lege mai prevede ca mass-media va fi folosita in scopuri educationale. Un post public de televiziune si un post public de radio ar urma sa fie dedicate exclusiv educatiei. Totodata, Guvernul ar urma sa finanteze prin programe speciale emisiuni educative in mass-media private.