Drepturi salariale castigate in instanta de profesorii galateni

profesoara.jpgPresedintele Sindicatului Învatamantului Preuniversitar (SIP) Galati, afiliat la Federatia Educatiei Nationale (FEN), Valeriu Diculescu, a anuntat, luni, ca sindicatul a castigat in instanta drepturi salariale pentru aproape o mie de membri, care vor primi, in urma recalcularii corecte a trei transe suplimentare de salarizare, in medie, 2.500 lei.

Potrivit lui Diculescu, pentru ca instantele nu au permis o cauza comuna pentru toate scolile din judetul Galati, SIP a fost nevoit sa porneasca peste 200 de procese legate de problema achitarii transelor de vechime pentru cadrele didactice cu o activitate de peste 30 de ani in invatamant.

“De noile drepturi financiare se vor bucura 924 de cadre didactice din judetul Galati, membre ale SIP. În acest caz, institutiile care reprezinta statul nu au vrut sa acorde dascalilor, cu vechime de peste 30 de ani, transele suplimentare care erau stipulate prin lege. Pentru ca nu s-a putut ajunge la o intelegere am fost nevoiti sa aparam drepturile membrilor nostri in instante. Din pacate, instantele de judecata au decis ca nu putem apara decat drepturile membrilor de sindicat din cadrul SIP nu si pe restul dascalilor, din acest motiv doar membri SIP se vor bucura de rezultatul proceselor initiate de SIP”, a declarat Valeriu Diculescu.

Marea majoritate a deciziilor in aceste cazuri au fost luate in mod definitiv si irevocabil de catre judecatori in ultimele trei luni, motiv pentru care dascalii au inceput deja sa primeasca drepturile restante, calculate de la data de 1 ianuarie 2007. Conform unui calcul aproximativ, profesorii intre 30-35 de ani vechime vor primi un spor de 4% lunar din salariul de baza, dascalii cu o vechime de peste 35 de ani, dar pana in 40 de ani – vor incasa un spor de 8%, iar un spor de peste 10% va fi acordat cadrelor didactice cu o vechime de peste 40 de ani in invatamant. Astfel, in medie, un profesor, cu o vechime la catedra de peste 30 de ani, va primi o suma de 2.500 lei.