Simpozion dedicat lui Darwin la Universitatea Ecologica din Bucuresti

univ ecologica.jpgUniversitatea Ecologica din Bucuresti, Institutul de Antropologie al Academiei Romane, Muzeul Antipa si Muzeul Omului din Ploiesti au organizat, miercuri, simpozionul bicentenar “Charles Darwin” si 150 de ani de la aparitia lucrarii “Originea Speciilor”.

Au fost prezente si au luat cuvantul personalitati ca: academicianul Dumitru Murariu, acad. Constantin Balaceanu Stolnici, profesorii univ. Mircea Dutu, Lucian Gavrila, Dan Manoleli, doctorii Cristiana Glavce, Matei Starcea Craciun. Academicianul Dumitru Murariu a spus ca Darwin a vazut in variabilitatea organismelor sursa evolutiei.

“Cercetatorii moderni evidentiaza cum creste diversitatea pe baza schimbarilor ADN-ului. Ceea ce Darwin a intuit cu 150 de ani in urma, astazi este confirmat de biologia moleculara si se citeste in codul genetic. Selectia naturala joaca un rol mai mare decat si-ar fi inchipuit oricare evolutionist. De aceea este considerat Darwin Newton-ul istoriei naturale, al stiintelor biologice”, a spus Murariu.

La randul sau, acad. Constantin Balaceanu Stolnici sustine ca emergenta omului in perspectiva Darwiniana “teoretic incepe cu aparitia vietii pe pamant cu 3,8 miliarde de ani in urma, continua cu explozia speciilor in Cambrian 500 de milioane de ani in urma si apoi cu aparitia mamiferelor cu 250 de milioane de ani in urma, din care apar primatele in epoca Eocen acum 75 de milioane de ani”. Prezent la simpozion, profesorul univ. Mircea Dutu considera ca prin evolutionism Darwin a lasat o mostenire stiintifica inestimabila.

“Mai inainte de toate o ipoteza inalt probabila si in orice caz singura serioasa pe care stiinta a putut-o oferi pana in prezent asupra subiectului. Dincolo de orice Darwin si evolutionismul alimenteaza pana astazi confruntarea dintre religie si stiinta, credinta si ratiune, metafizica si materialism, umanism si scientism”, a afirmat Dutu.

Doctorul in biologie Cristiana Suzana Glavce a spus ca intreaga opera a lui Darwin il indica pe acesta ca precursor al antropologiei in sensul cel mai complex si modern de abordare a acestei stiinte. “Toata opera lui Darwin are tangente antropologice indicand chiar si metodologiile de cercetare in acest domeniu. Volumele “Descendenta omului si selectia sexuala” si “Expresia emotiilor la om si animale”, constituie in special o opera “de temelie in intelegerea evolutiei omului si a complexitatii sale bio-psiho-sociale”.

Profesorul univ. dr. Dan Gabriel Manoleli sustine ca argumentarea lui Darwin “migaloasa si logica” a faptelor, bazata pe rigurozitatea observatiilor, aproape ca “a inhibat” exprimarea critica care urmeaza cai diferite de descifrare a evolutiei sub influenta unor somitati ca Lamarck sau mai tarziu ca Grasse si a altor mentori de prestigiu.