Peste 4.000 de elevi si studenti bucuresteni participa la o conferinta antidrog

conf antidrog.jpgPeste 4.000 de elevi si studenti din Capitala au participat sambata, la Sala Palatului, la o conferinta organizata de Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului si Asociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania, manifestare ce si-a propus constientizarea participantilor asupra riscurilor consumului de droguri, dezvoltarea dialogului si a comunicarii, precum si dezbaterea studiului “Tinerii si propriile lor valori”.

“In cadrul conferintei, elevii si studentii de la 102 licee si patru universitati din Capitala au discutat despre modul cum percep ei consumul de droguri si cum poate fi dezvoltat conceptul de comunicare intre tineri si parinti, profesori si autoritati”, a declarat reprezentantul permanent al EURAD (Europa impotriva drogurilor) la Consiliul Europei, Gigel Lazar.

Potrivit acestuia, desi rezultatele studiului realizat de CIADO, intitulat “Tinerii si propriile lor valori”, in perioada 2 martie – 30 mai 2009, la nivel national, pe un esantion de 30.000 persoane, nu au fost date publicitatii, o prima concluzie ar fi aceea ca 90% dintre participantii la acest proiect si-au exprimat disponibilitatea de a participa la campaniile antidrog, pe care le considera necesare, dar nu prin afisaj, ci printr-un dialog sincer.

Studiul vizeaza conturarea unei imagini cat mai cuprinzatoare despre modul in care gandesc tinerii romani in materie de drepturi si obligatii cetatenesti, despre impactul media asupra societatii, despre modele culturale, despre toleranta, valori si educatie, a explicat reprezentantul EURAD. El a mentionat ca rezultatele studiului vor fi cuprinse intr-un ghid usor de citit, o evaluare a ceea ce gandesc si simt tinerii romani, precum si o sursa de inspiratie adresata institutiilor de educatie, organizatiilor de tineret, profesorilor, jurnalistilor, studentilor partidelor poilitice si publicului larg.

La randul sau, academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, presedintele CIADO, a atentionat asupra consecintelor consumului de droguri, mentionand ca lupta antidrog este dificila, necesitand programe bine elaborate si pe termen lung.

“Lupta impotriva drogului nu este numai lupta omului legii. Implicarea multi-dimensionala a tuturor factorilor societatii este o necesitate de prim ordin daca vrem ca raul pe care-l produce drogul sa fie limitat, sa fie ingradit. Si pentru ca drogul este inamicul de moarte al adolescentilor, trebuie sa subliniem inca o data rolul determinant, in cele mai multe cazuri, pe care trebuie sa-l aiba parintii pentru a-si apara copiii de acest rau, sau pentru a-i ajuta si a fi alaturi de ei, daca ei au cazut in capcana drogului”, a explicat reputatul om de stiinta. In opinia sa, legalizarea drogurilor nu ar face decat sa creasca numarul consumatorilor, cu efecte nocive asupra structurii societatii.

“Putini oameni inteleg toate motivele ce stau la baza consumului de droguri, cum ar fi depresia, anxietatea, furia si bolile mintale-neurologice. Lipsa de intelegere este motivul principal pentru care parintii si alte persoane implicate esueaza in a-i ajuta pe copii sa depaseasca problemele cu drogurile. De prea multe ori am vazut persoane tinere care sunt tratate doar pentru dependenta lor fiziologica, in timp ce cauzele fundamentale ale problemei lor cu drogurile sunt ignorate. E doar o aparenta ca acel copil a fost ajutat. Curand el se va intoarce la droguri, spre groaza si disperarea parintilor”, a spus Stolnici.