Liceenii constanteni urca din nou pe podium intr-un important concurs international

elevi premiati.jpgIn perioada 29 – 31 mai s-a desfasurat la Silistra, in Bulgaria, a VII-a editie a Ecoforumului-ului International „Srebarna”, una dintre cele mai prestigioase competitii de proiecte ecologice si de mediu din Europa. Romania a fost reprezentata de echipe de elevi din orasele Constanta si Calarasi. Din Constanta au participat 2 echipaje: unul de Liceul Teoretic ,,Ovidius,, si unul mixt – Grup Scolar ,,George Emil Palade,, Constanta si Scoala cu clasele I – VIII ,,Constantin Brancusi,, Medgidia.

In prima zi a manifestarii, elevii si-au amenajat standurile pentru prezentarea proiectelor; aceasta prezentare a avut loc in prezenta juriului (oameni de stiinta din Bulgaria) si a celor peste 500 de vizitatori care au manifestat, inca de la inceput, un interes deosebit pentru proiectele romanesti.

Elevii constanteni au fost nevoiti sa faca fata unui aflux sporit de intrebari din rindurile publicului. Dintre cele peste 50 de proiecte inscrise in concurs, 15 au fost selectionate pentru finala, printre acestea numarindu-se si proiectele constantenilor. Proiectul „Neagra, din ce in ce mai neagra si acida…” , care apartine elevilor Alexandru Buncea, Andreea Lacatusu si Viorica Taifas de la Grup Scolar ,,George Emil Palade,, Constanta si elevului Stefan Enache de la Scoala cu clasele I – VIII ,,Constantin Brancusi,, Medgidia, a fost singurul proiect romanesc premiat, juriul acordandu-i premiul al III-lea.

Ideea de la care s-a pornit in realizarea proiectului este aceea de a demonstra ca in drumul de la Dunare (zona Medgidia) la Marea Neagra (zona Constanta – Mamaia) apa devine din ce in ce mai acida ; de asemeni, proiectul arata ca, daca nu se face nimic pentru a stopa imbogatirea constanta si masiva a atmosferei cu dioxid de carbon, aciditatea apei din Marea Neagra va creste atat de mult, incat viata unor specii cu schelet calcaros ( corali, scoici, melci etc) va fi imposibila. Elevii autori ai proiectului au fost coordonati de profesoarele Aurelia Cezar (Grup Scolar ,,George Emil Palade,, Constanta) si Carmen Bratu (Scoala cu clasele I – VIII ,,Constantin Brancusi,, Medgidia).