Sindicatele vor un salariu de 1.800 lei pentru un invatator debutant

invatator.jpgSindicatele din invatamant vor propune Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului ca salariul brut al unui invatator debutant sa poata ajunge la 1.800 de lei, fata de 900, cat are in prezent, a declarat miercuri vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

Coeficientul propus de sindicalisti ar urma sa fie de aproximativ 3, fata de 2,77, cat a propus MECI. Simion Hancescu a spus ca grila de salarizare stabilita de MECI pentru personalul auxiliar din invatamant depaseste coeficientii propusi pentru o parte din personalul didactic, cum ar fi invatatorii debutanti, instructorii si educatorii.

“Grila pentru un debutant al personalului auxiliar cu studii medii propusa de MECI era mai mare decat a unui invatator debutant”, a sustinut sindicalistul. In ceea ce priveste sporurile, vicepresedintele FSLI a aratat ca a cerut ministerului sa le prezinte sindicatelor procentul sporurilor care se adauga la salarii.

“Trebuie sa vedem cum facem cu sporurile pentru a ne mentine in marja de 30%. Vrem sa adaugam la salariul de baza un spor de performanta pentru cadrele didactice de 10%” – a explicat Hancescu. El a precizat ca la salariul de baza va ramane sporul de vechime, care este de aproximativ 11% si se va adauga cel de performanta. In ceea ce priveste sporul de dirigentie, acesta trebuie “reasezat”, pentru a-i motiva pe profesorii care sunt si diriginti, a aratat sindicalistul.

Potrivit acestuia, o reasezare va avea loc si la sporurile de rural, pentru invatamant special, pentru cei care lucreaza cu clase simultane. Totodata, sindicalistii vor ca in continuare personalul din invatamant sa primeasca salariu de merit si gradatie de merit. Potrivit vicepresedintelui FSLI, sporurile vor reprezenta 30% la fondul de salariu. La randul sau, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, a declarat ca sindicatul pe care il reprezinta nu va fi de acord cu reducerea sporurilor.

“Nu exista posibilitatea eliminarii unor sporuri, nu vom fi de acord ca acestea sa fie reduse”, a afirmat Ciosu. Reprezentantii sindicatelor din invatamant s-au intalnit miercuri, la sediul MECI, cu reprezentantii ministerului pentru a discuta despre Legea salarizarii unice si despre sporurile personalului din domeniu.