Universitatile acreditate si evaluate periodic pot organiza masterate

cam_deputatilor.jpgSenatorii au adoptat, in sedinta de plen de luni, modificarea OUG nr.89/2008 in sensul ca universitatile acreditate si evaluate periodic vor putea organiza programe de masterat fara sa mai fie necesara obtinerea calificativului “grad de incredere ridicat” din partea Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).

Dupa cum relateaza Machiavelli.ro, in favoarea modificarilor OUG nr. 89/2008 privind modificarea Legii invatamantului au fost exprimate 90 de voturi, doi senatori abtinandu-se de la vot.

In timpul dezbaterilor din plen, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, s-a aratat multumita de forma pe care Ordonanta 89/2008 a luat-o in urma discutiilor din comisia de specialitate din Senat. “Ordonanta a capatat aspectul pe care il asteptam, fiindca se flexibilizeaza infiintarea de programe de masterat de catre universitatile care indeplinesc criteriile necesare. Prin continutul sau, Ordonanta este benefica pentru sistemul de invatamant romanesc”, a declarat Ecaterina Andronescu.

De asemenea, fostul ministru al Educatiei Mihail Hardau, a subliniat ca apreciaza faptul ca actualul ministru al Educatiei a fost prezent la cinci din cele sase sedinte ale Comisiei de invatamant din Senat, cand au fost dezbatute modificarile Ordonantei. “Am avut placerea sa simt democratia pe pielea mea. (…) La cinci din cele sase sedinte ale comisiei, doamna Ecaterina Andronescu a fost prezenta”, a spus Hardau.

Totodata, si grupul senatorilor social-democrati, prin vocea senatorului Doina Silistru, a anuntat ca va acorda un vot favorabil modificarilor aduse Ordonantei nr. 89/2008. “Aceasta Ordonanta a fost dezbatuta cu atentie in comisia de specialitate din Senat. Au avut loc chiar si intalniri si discutii cu reprezentantii sindicatelor din invatamant. Consider ca s-a ajuns la o forma optima a Ordonantei, astfel ca grupul PSD va sustine modificarea OUG”, a declarat senatorul PSD. In data de 20 mai, plenul Senatului a trimis Ordonanta pentru un raport suplimentar la comisia de specialitate, avand in vedere faptul ca presedintele Traian Basescu a solicitat reexaminarea a legii privind respingerea OUG 89/2008. In cadrul dezbaterilor din Comisia pentru educatie din Senat a fost modificat articolul referitor la faptul ca institutiile de invatamant superior acreditate si evaluate cu calificativ “grad de incredere ridicat” de ARACIS pot decide, prin hotarare a Senatului, continutul programelor de masterat.

Senatorii au eliminat conditia obtinerii unui calificativ de “grad de incredere ridicat” din partea ARACIS, astfel ca au dreptul sa organizeze programe de masterat, prin decizie a Senatului, toate universitatile acreditate, care se supun periodic evaluarii institutionale.