Secretarul de stat Oana Badea este convinsă că măsurile din legea educaţiei vor reduce abandonul şcolar

Măsurile prevăzute în Legea educaţiei naţionale vor reduce abandonul şcolar şi rata de părăsire timpurie a şcolii, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Oana Badea.

În opinia sa, abandonul şcolar este factorul care potenţează rata de părăsire timpurie a şcolii. Secretarul de stat a susţinut că introducerea clasei pregătitoare, introducerea clasei a IX-a la gimnaziu, programe precum “Şcoală după şcoală” şi “A doua şansă” vor reduce abandonul şcolar, dar şi rata de părăsire timpurie a şcolii.

Potrivit secretarului de stat, modelul vechi de educaţie a produs cifre care îngrijorează. “Evaluările nu sunt examene”, a ţinut să precizeze reprezentantul MECTS şi a susţinut că prin intermediul acestora se va cunoaşte ritmul de învăţare a fiecărui copil, iar cei care vor avea nevoie vor fi susţinuţi şi ajutaţi.

Printre motivele care duc la abandonul şcolar, după cum susţine secretarul de stat, îl reprezintă şi schimbarea de la un an la altul a cadrelor didactice, mai ales în mediul rural. “Legea educaţiei rezolvă această problemă prin organizarea concursului la nivel de unitate de învăţământ”, a explicat Badea.

La rândul său, reprezentantul Centrului Educaţia 2000+, Anca Nedelcu, a arătat că abandonul şcolar este direct dependent de economie şi piaţa muncii şi are cauze suprapuse cu efect cumulativ. “Copiii nu abandonează şcoala dintr-o singură cauză. Abandonul şcolar reprezintă şanse pierdute la nivel individual şi pierderi de potenţial economic şi social”, a declarat Nedelcu în cadrul mesei rotunde “Abandonul şcolar – ţinta 2020” organizată de reprezentanţa Comisiei Europene în România. AGERPRES