Vasile Astarastoae: “La UMF nu exista niciun proiect de cercetare care sa necesite schelet uman”

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa” din Iasi, prof.univ.dr. Vasile Astarastoae, sustine ca in cadrul acestei institutii de invatamant superior nu exista niciun proiect de cercetare care sa necesite schelet uman.

Rectorul UMF Iasi sustine ca toate proiectele de cercetare aflate in derulare sunt avizate de comisia de etica a cercetarii, care da un aviz privind respectarea principiilor si reglementarilor in ceea ce priveste etica cercetarii pe subiecti umani, inclusiv pe cadavre.

“Exista reglementari foarte stricte, de aceea pe cercetare este exclus ca studentii de la Medicina, in cadru institutional, sa poata participa cu un asemenea material didactic (schelet uman – n.r.). Daca fac in sistem privat, la alte firme, este de competenta altor institutii sa verifice. Pentru cercetare, UMF prin salariatii si studentii sai nu este implicata in asemenea chestii”, a explicat prof.univ.dr. Vasile Astarastoae.

Potrivit site-ului de stiri israelian Walla News, Centrul Rabinilor Europei sustine ca studentii la medicina de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi au declarat ca in interiorul campusului pot fi vazute numeroase anunturi cu privire la vanzarea de oase si cranii. Practica de acest gen contravine normelor adoptate de numeroase universitati din lume, unde oasele umane sunt inlocuite cu replici din plastic.

“Asemenea stiri apar periodic si tin de traditia medicinei in care studentii isi cumpara schelete pentru a invata, deci nu pentru cercetare, cumpara din cimitire. Organele de specialitate ale statului trebuie sa verifice daca stirea este reala sau nu. Am auzit aceeasi stire si acum patru ani si acum doi ani si anul trecut. Ea se reia periodic si eu inteleg susceptibilitatile unora cu privire la respectul pe care trebuie sa-l aratam oricarei persoane care a decedat. Sustin demersul de a se respecta monumentele funerare si osemintele oricarei persoane, incat nu vad nimic fortat daca o ancheta va afla adevarul”, a precizat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie.

In prezent, in cadrul universitatii iesene studentii din anul I studiaza Anatomia, pe osemintele umane din colectia de ‘Osteologie’ sau se invata atat pe materiale artificiale, respectiv, replici ale scheletului uman, cat si pe calculator, pe imagini 3D, pe modele foarte bine definite si conturate. In urma cu 15-20 de ani, studenti din cadrul UMF care doreau sa studieze acasa “osteologia” isi dezvoltasera mici “afaceri” personale, cumparand la limita legalitatii si moralitatii schelete umane.

Uneori acestea erau vandute de la o generatie la alta, alteori chiar din cimitire. Aceasta era optiunea fiecarui student in parte, “achizitiile” neavand aspect institutionalizat, ele neputand fi facute de la Institutul de Anatomie, de la UMF sau de la Institutul de Medicina Legala. Acestea erau afaceri personale care in timp au disparut, odata cu aparitia replicilor din plastic sau a imaginilor 3D.