FSLI: Pentru invatamant, ultimele sase luni au fost cele mai negre din istoria post-decembrista

liderii sindicat.jpgFederatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine ca cele sase luni care au trecut de la alegerile parlamentare au fost cele mai negre din istoria post – decembrista si avertizeaza ca protestele care ar putea izbucni in toamna nu vor avea nicio legatura cu viitoarea campanie electorala.

FSLI a trimis o scrisoare deschisa premierului Emil Boc, in care acuza Guvernul de ipocrizie, explicand ca bilantul primelor sase luni nu are nicio legatura cu ceea ce se intampla in realitate.

“In urma rectificarii bugetare din luna aprilie, invatamantului i-au fost luate, in mod samavolnic si inconstient, peste 1,4 miliarde de lei de la investitii si cheltuieli de personal, ceea ce a generat grave disfunctionalitati in sistemul educational. In timp ce in tarile conduse de oameni responsabili, in perioada de criza s-a investit masiv in educatie, la noi acest domeniu continua sa fie subfinantat cronic”, arata FSLI.

Totodata sindicalistii considera ca Acordul incheiat in 6 mai este incalcat “in mod grosolan” de Guvern, intrucat reprezentantii sai l-au semnat doar pentru a estompa starea de nemultumire existenta in acel moment in randul salariatilor din invatamant, si nu cu scopul de a-si indeplini angajamentele asumate.

FSLI mai arata, in scrisoarea deschisa, si faptul ca premierul a omis, atunci cand a facut bilantul, sa enumere ordonantele de urgenta declarate neconstitutionale, precum: ordonanta prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul in sistemul bugetar, OUG nr. 1/2009, ce impiedica aplicarea Legii nr. 221/2008, dar si OUG nr. 71/2009 – prima ordonanta prin care se esaloneaza, pe o perioada de trei ani, plata drepturilor salariale obtinute de bugetari prin hotarari judecatoresti, ceea ce reprezinta o grava imixtiune in activitatea instantelor judecatoresti, si se limiteaza dreptul fundamental de acces liber la justitie, consfintit de Constitutia Romaniei.

Federatiile din invatamant au cerut, joi, premierului Emil Boc demiterea ministrului Muncii Marian Sarbu si a secretarului de stat Valentin Mocanu, pe care ii considera principalii vinovati pentru diminuarea cu circa 40% a coeficientilor de ierarhizare din proiectul legii unice negociati timp de trei luni.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia “Spiru Haret”, Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia “Alma Mater” au avertizat ca, daca premierul nu va lua aceasta masura, vor considera ca “intregul Guvern este partas la scenariul prin care invatamantul este in continuare marginalizat”, potrivit unui comunicat comun al celor patru federatii.

,br>Sindicalistii din educatie sustin ca daca nu vor fi luate masuri pentru demiterea ministrului Muncii si a secretarului de stat, iar coeficientii de ierarhizare nu vor reveni la valorile negociate, vor stabili o strategie comuna, care va putea culmina cu redeschiderea conflictului de munca in invatamant. De asemenea, sindicalistii ameninta ca vor denunta Acordul semnat la inceputul lunii mai cu reprezentantii Executivului, acest document fiind asumat public de premierul Emil Boc.