Premiera universitara nationala la Arad

centru italian.jpgUniversitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad si Universitatea de Padova au inaugurat Centrul Cultural Italian.

Comunitatea academica din cadrul Universitatii de Vest „Vasile Goldis” Arad impreuna cu Universitatea de Studii din Padova au inaugurat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Arad, sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucuresti si a Consulatului General al Italiei din Timisoara, primul Centru Cultural Italian din Romania realizat in parteneriat de doua universitati.

Evenimentul a fost onorat de prezenta prof. univ. dr. Vincenzo Milanesi, rector al Universitatii de Studii din Padova, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, Inalt Preasfintia Sa, Inalt Preasfintitul dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, Manlio Giuffrida, Consul General al Italiei la Timisoara, Calin Bibart, prefectul judetului Arad, Adrian Tolea, vicepresedinte CJA, profesori universitari italieni si romani, studenti, reprezentanti ai administratiei publice locale.

Centrul Cultural Italian din cadrul Universitatii de Vest „Vasile Goldis” este rodul cooperarii de peste 18 ani dintre cele doua universitati si se va axa pe trei directii principale: derularea in cadrul Centrului a unor programe educationale si culturale pentru studentii celor doua universitati; suport academic si de cercetare stiintifica pentru programele derulate intre autoritatile locale si autoritatile Provinciei Padova precum si initierea de noi programe, in special din categoria celor finantate de catre Uniunea Europeana.

Prof. univ. dr. Vincenzo Milanesi, rector al Universitatii de Studii din Padova, a declarat ca, in cadrul Centrului Cultural Italian se vor organiza cursuri de limba italiana pentru studentii romani si cursuri de limba romana pentru studentii italieni, actiuni menite sa promoveze cultura italiana (literatura, arta, muzica, media, pictura, sculptura, teatrul, etc.); intalniri dintre intreprinzatorii italieni si reprezentanti ai celor doua universitati in vederea monitorizarii cerintei de forta de munca de pe piata regionala europeana cu scopul ajustarii curiculei academice si a programelor de studii in functie de aceasta cerere; schimb de bune practici privind modele de programe ce pot fi derulate la nivel de universitate si autoritati locale; proiecte europene culturale de tip Gruntwig privind dialogul social si intercultural; masterate in cotutela dupa modelul celor initiate deja de cele doua universitati – INTESA – administratie si politici publice europene si INTELJUST – drept comunitar si institutii europene.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest Vasile Goldis, a subliniat ca deschiderea Centrului Cultural Italian, la Arad, la Universitatea de Vest „Vasile Goldis”, este un eveniment care depaseste sfera de interes regional si are certe semnificatii europene.

„Populatia partii de vest a Romaniei are o structura polietnica, multiconfensionala si multiculturala, demonstrand receptivitate sporita in fata valorilor culturii de provenienta latina si, mai ales, ale celei italiene: fie literatura, pictura, film, muzica – fie spectacole sau conferinte. Aradul a fost si a ramas un model de interculturalitate, un factor de echilibru intre etnii si confesiuni, o poarta deschisa spre focarele de civilizatie ale „batranului continent”. Pe acest fond, Centrul Cultural Italian ar putea fi o institutie cu menirea de a dezvolta dialogul cultural, propagarea valorilor artistice si stiintifice in ambele sensuri, de a initia si sustine programe de studii universitare realizate in comun, de mobilitati cu implicarea unor oameni de cultura si studenti, de schimburi de formatii artistice. Toate acestea nu pot servi decat cresterii gradului de armonie si de pretuire reciproca”.

Senatul Universitatii i-a acordat distinsului oaspete, prof. univ. dr. Vincenzo Milanesi, rectorul Universitatii de Studii din Padova, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”