Profesia de dascal va fi exercitata doar pe baza diplomei de profesor

profesor.jpgMinistrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, a afirmat joi, dupa intalnirea cu reprezentanti ai sindicatelor din invatamant, ca proiectul Codului educatiei prevede ca absolventii care au obtinut o diploma de licenta sunt obligati, pentru a deveni cadre didactice, sa obtina o diploma de profesor.

Ecaterina Andronescu a explicat ca absolventii ciclului Bologna sau absolventi mai vechi cu o diploma de licenta in matematica, fizica, chimie etc. sunt obligati sa efectueze un an de stagiu in invatamant, ca suplinitor, unde vor avea cate un mentor, un profesor cu experienta, care le va urmari pregatirea pedagogica si metodica, dar si vocatia de cadru didactic.

Potrivit ministrului Educatiei, la sfarsitul acestui an de stagiu se va sustine un examen compus din doua etape: in prima etapa, eliminatorie, sunt evaluate competentele practice de metodica si de comportament cu elevii clasei, de catre mentor, printr-o evaluare si prin trei inspectii pe care inspectoratul i le face la clasa pe parcursul anului. Daca promoveaza etapa evaluarii practice, urmeaza etapa a doua, a evaluarii teoretice a competentelor psihopedagogice, facuta de universitate, pe baza unei lucrari.

“Dupa promovarea celor doua etape, el obtine diploma de profesor, poate intra in sistem, participa la examenul de titularizare si isi poate exercita cariera de dascal. Daca nu trece de aceste doua etape, absolventul ciclului Bologna mai are doi ani la dispozitie in care poate incerca sa-si completeze si sa-si perfectioneze abilitatile. Daca si dupa acesti doi ani nu face fata acestei examinari, el primeste un verdict definitiv, nu poate intra in sistemul de invatamant, nu are competente didactice si, ca urmare, trebuie sa faca alta meserie”, a spus Ecaterina Andronescu. Ministrul Educatiei considera ca, prin aceasta metoda, “performanta corpului profesoral va creste”.

“Pe foarte multi dintre cei preocupati de educatie i-am auzit spunand ca avem cadre didactice care sunt mai buni matematicieni, fizicieni, chimisti, dar sunt in mai mica masura pregatiti din punct de vedere pedagogic. Cred ca acest an va rezolva problema”, a afirmat Ecaterina Andronescu.