“Invatamantul centrat pe student este un mod de eficientizare a pregatirii profesionale a studentilor”

vasile_emilia.jpgEste de parere Prof. univ. dr. Emilia Vasile, Rectorul Universitatii “Athenaeum” din Bucuresti, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului www.EduManager.ro.

Domnia Sa vorbeste despre oferta educationala a universitatii pentru anul de studiu 2009-2010, despre sistemul de invatamant propriu, caracterizat de independenta si flexibilitate, precum si despre obiective majore al Universitatii “Athenaeum” in viitorul imediat.

– Doamna Rector Emilia Vasile, Universitatea “Athenaeum” din Bucuresti ofera studentilor sai o pregatire academica de cea mai inalta calitate si un sistem de invatamant dinamic, flexibil si modular. Spuneti-ne cateva cuvinte despre oferta educationala a universitatii pentru anul de studiu 2009-2010.

– Printr-un curiculum academic modern, centrat pe student, Universitatea “Athenaeum” din Bucuresti ofera astazi, conform modelului european Bologna, doua cicluri de invatamant superior: licenta si masterat. Cu un corp academic de elita, cu o infrastructura didactica si de cercetare la standarde europene, oferta educationala a Universitatii “Athenaeum” din Bucuresti pentru anul universitar 2009/2010 raspunde tuturor exigentelor, oferind sanse absolventilor sa se afirme pe o piata a fortei de munca globalizata.

– Care sunt conditiile admiterii studentilor in cadrul facultatilor de la Universitatea “ Athenaeum”?

– Admiterea pentru ciclul I si ciclul II se realizeaza cu respectarea urmatoarelor principii: informarea si recrutarea studentilor se face dupa procedee proprii de admitere, admiterea se bazeaza in exclusivitate pe competentele academice ale candidatilor si nu se aplica nici un criteriu discriminatoriu.

– Ce ne puteti spune despre realizarile studentilor care au invatat la Universitatea “Athenaeum” de-a lungul celor aproape 20 de ani de existenta? Care credeti ca este garantul calitatii universitatii ca institutie superioara de invatamant?

– Cu prilejul evaluarii institutionale ce a avut loc anul acesta de catre ARACIS, intalnirea echipei de evaluatori si cu angajatorii si absloventii Universitatii “Athenaeum” a evidentiat faptul ca acestia din urma s-au integrat in problematica practicii domeniului care au fost pregatiti remarcand si un grad mare de promovabilitate.

– Universitatea “ Athenaeum” pune accent in special pe sistemul de invatamant caracterizat de independenta si flexibilitate. Vorbiti-ne mai mult despre acest sistem, cum a fost el creat, care sunt avantajele studentilor si cum se structureaza oferta de cursuri?

– Invatamantul centrat pe student este un mod de eficientizare a pregatirii profesionale a studentilor translatand predominanta de la profesor-predare la student-invatare, evident, fara a minimaliza predarea si flexibilizarea ei, ca forma de transmitere de cunoastere a calificarii la care concura in concordanta cu cerintele dinamice ale practicii in domeniu. Invatarea centrata pe student reclama depasirea de catre acesta a limitelor de receptor-reproducator de cunostinte si asumarea unui rol activ in procesul de insusire creativ-formativa, articulata la actiunea praxiologica a cunoasterii.

– Sunteti printre putinele universitati care oferiti studentilor sansa sa se incadreze si sa se afirme pe piata fortei de munca. Cum se realizeaza acest lucru concret?

– O certificare acestui lucru o constituie incadrarea absolventilor in proportie de peste 85% in domeniile in care au fost calificati in mai putin de un an.

– Spuneti-ne, va rog, care sunt valorile pe care Universitarea “ Athenaeum” le promoveaza catre studentii sai.

– Valorile pe care universitatea noastra le promoveaza catre studentii sai, sunt: libertatea academica, autonomia personala, echitate, onestitate, alinierea la cerintele invatamantului si cercetarii din aria comunitatii europene, profesionalism, respectul si toleranta.

– Ce obiective majore va propuneti pentru anul universitar ce va incepe din toamna?

– Schimbarile profunde care vor avea loc la nivelul invatamantului superior din aceasta toamna vor fi principalele repere in misiunea Universitatii “Athenaeum”. In acest context este important ca managementul universitar sa urmareasca aceste realitati si sa modifice oferta de invatamant astfel ca absolventii sa-si poata mari sansele de gasire a unui loc pe piata muncii. Conducerea universitatii va evalua toate programele de studii raportandu-se la cerintele noului Cod al Educatiei, evident cu accent pe calitatea pregatirii.