Sindicalistii si studentii sunt multumiti de Codul Educatiei

sindicate-discutii.jpgStudentii si sindicalistii din Educatie se declara multumiti de mare parte din prevederile noului Cod, chiar daca actuala forma a documentului nu este cea finala.

Presedintele Federatiei “Spiru Haret”, Gheorghe Izvoranu, considera ca noul Cod al Educatiei are o forma mult mai buna decat cele de pana acum, avand in vedere ca discutiile au fost purtate cu toti partenerii din domeniul invatamantului. În opinia lui, multe prevederi ale Codului aduc rezolvari la problemele din Educatie. Gheorghe Izvoranu a afirmat, miercuri, ca doreste ca examenele de la titularizare sa fie realizate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii pentru a fi evitate “subiectivismele”.

El este de parere ca pachetul legislativ se poate imbunatati in urma dezbaterii publice. La randul sau, presedintele Federatiei Alma Mater, Anton Hadar, a declarat ca nu exista probleme majore care sa nu poata fi corectate in urma dezbaterii publice la Codul Educatiei.


Referindu-se la norma didactica pentru profesorii universitari, Hadar a precizat ca s-a convenit ca profesorii care nu fac activitate de cercetare sa poata avea mai multe ore de curs. El a sustinut ideea unui numar de doua norme pentru cadrele universitare titulare. Si liderii studentilor s-au declarat de acord cu prevederile pachetului de legi, insa au acuzat timpul “prea scurt” acordat capitolului studenti.

Presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Ioan Poenaru, a afirmat, ca a reusit sa reintroduca in Codul Educatiei subventia individuala pentru cazare, desi aceasta fusese eliminata la discutiile care au avut loc in cursul zilei de marti. Noul Cod prevede ca bursele si subventiile de camin sa fie indexate in functie de inflatie, iar pe diploma de licenta sa se specifice forma de invatamant urmata. În ceea ce priveste cifra de scolarizare, numarul candidatilor declarati admisi nu va depasi cifra alocata fiecarui domeniu sau program. Ion Poenaru si-a manifestat insa nemultumirea fata de faptul ca nu este definita in Codul Educatiei notiunea de mobilitate interna a studentilor.


La randul sau, secretarul general al Uniunii Studentilor din Romania, Mihai Musetescu, a acuzat timpul prea scurt alocat problematicii studentilor, dar a fost de acord cu mare parte din prevederile Codului. Potrivit lui Musetescu, noul Cod specifica faptul ca toate informatiile legate de urmatorul an universitar vor fi facute publice pana pe data de 15 aprilie in fiecare an, iar modulul pedagogic nu se va mai plati, cum se intampla in prezent. Reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii s-au intalnit, din nou, miercuri, cu reprezentantii sindicatelor din invatamant, ai studentilor, parintilor si elevilor pentru a discuta pe marginea prevederilor noului Cod al Educatiei. Cu acest prilej au fost luate in discutie Statutul cadrelor didactice, modul de ocupare a functiei de director in cadrul unitatilor scolare si invatamantul universitar.