MECI va face recurs in cazul Universitatii “Spiru Haret”

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) va ramane consecvent ideii de respectare a legislatiei si va intreprinde toate masurile necesare pentru reinstaurarea legalitatii in activitatea de invatamant desfasurata de Universitatea “Spiru Haret”, urmand sa faca recurs la sentinta pronuntata de Curtea de Apel, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.
Potrivit sursei citate, MECI asteapta comunicarea sentintei si motivele avute in vedere de instanta pentru a decide in legatura cu introducerea unui recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

“Recursul va fi introdus intrucat exceptiile invocate de Guvern si minister nu au fost retinute de instanta. In acest proces, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a avut calitatea de intervenient in interesul Guvernului Romaniei. Instanta a suspendat doar aplicarea prevederilor art. 6 alin (2) si 7(1) din Hotararea Guvernului nr. 749/2009, raportate la nota nr. 1 din subsolul anexei nr. 3 din hotararea mentionata. Prin urmare, Universitatea Spiru Haret din Bucuresti va putea organiza examen de admitere la specializarile, programele de studiu la formele autorizate sau acreditate”, sustine MECI.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis, in parte, vineri, cererea Universitatii “Spiru Haret” de suspendare a executarii Hotararii de Guvern 749/2009 prin care institutia nu a fost inclusa pe lista unitatilor de invatamant superior ce pot organiza admitere. Instanta a suspendat punerea in executare a art. 6 alin. 2 din HG 749/2009 si art. 7 din acelasi act normativ.

“Admite in parte cererea de suspendare a executarii HG 749/2009 astfel: suspenda executarea dispozitiilor art. 6 alin. 2 din HG, prin raportare la nota 1 aferenta anexei 3, doar in ceea ce priveste reclamanta referitor la eliminarea din lista cuprinsa in anexa 3 a HG a reclamantei in ceea ce priveste facultatile, specializarile si programele de studii si formele de invatamant acreditate sau autorizate provizoriu din structura Universitatii ‘Spiru Haret’. Suspenda executarea art. 7 din HG”, se arata in dispozitivul instantei. Potrivit art. 6 (2) din HG 749/2009 “la specializarile/programele de studii care nu se mai regasesc in prezenta hotarare nu se mai organizeaza admitere incepand cu anul universitar 2009-2010”.

Art. 7. prevede ca “institutiile de invatamant superior acreditate prin lege pot organiza numai in locatiile evaluate favorabil de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior si confirmate prin hotarari ale Guvernului, dupa caz, admiterea in invatamantul superior, procesul de invatamant, examene de finalizare a studiilor, pot emite si elibera diplome de licenta si alte documente scolare, numai la specializarile/programele de studii universitare de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate, separat pentru fiecare forma de invatamant (zi, frecventa redusa, invatamant la distanta), aprobate prin hotarari ale Guvernului, cu precizarea locatiei”. Guvernul a fost obligat la plata unor cheltuieli de judecata de 7.500 de lei.

Senatul Universitatii “Spiru Haret” a acuzat Guvernul ca “a exclus, fara temei legal”, universitatea din Hotararea de Guvern nr. 749 din 24 iunie 2009 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor, structurilor institutiilor de invatamant superior si a specializarilor universitare de licenta acreditate sau autorizate organizate de acestea. Universitatea “Spiru Haret” a hotarat sesizarea Guvernului pentru indeplinirea procedurii prealabile, precum si a instantei judecatoresti competente, in vederea includerii universitatii in Anexa nr. 3 a HG nr. 749/2009. Conducerea Universitatii “Spiru Haret” sustine ca a solicitat evaluarea externa a calitatii de catre o agentie internationala, inscrisa in registrul european al agentiilor de asigurare a calitatii in invatamantul superior, fiind inclusa in programul acesteia, pentru anul de invatamant 2009-2010.