Aproape 400 de disponibilizati din invatamantul preuniversitar brasovean

clasa_goala.jpgUn numar de 386 de angajati din invatamantul preuniversitar brasovean, dintr-un total de 9.700, au fost disponibilizati.

Aproape 100 dintre ei fac parte din personalul nedidactic si auxiliar, iar restul sunt cadre didactice care au iesit la pensie dar aveau continuitate pe post, suplinitori si necalificati.

“Niciun profesor titular nu a fost disponibilizat. Sunt scoli in care am gasit, de exemplu, 9 fochisti sau altele in care, la un numar de 440 de elevi, erau trei secretare si trei contabile. În alte scoli, la un numar de 650 de elevi, era doar o secretara, ceea ce nu este normal. De asemenea, am descoperit cazuri de scoli in care raportul dintre elevi si personalul nedidactic era in favoarea personalului angajat, un lucru total necorespunzator in conditiile actuale. La o scoala din Victoria, pana de curand lucrau 21 de profesori si 37 de angajati ca personal nedidactic si auxiliar. Sunt cazuri care nu mai pot continua in acest mod”, a declarat inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Brasov, prof. Dorel Agache.

Acesta a mai adaugat ca, in urma controlului efectuat in tot judetul a gasit si clase cu un numar de elevi destul de mic fata de normativele in vigoare. S-au facut comasari de activitate, iar unele scoli, mai ales din mediul rural, vor ramane cu spatii nefolosite, chiar daca in ultimii ani s-au cheltuit sume destul de mari pentru reabilitarea acestora. Agache sustine ca procesul instructiv-educativ in judetul Brasov nu va fi afectat in niciun fel in urma acestor disponibilizari, iar deschiderea anului scolar se va face in conditii bune.