Peste 160 de scoli din Cluj nu au autorizatie de functionare

scoala neterminata.jpgUn numar de 167 de unitati scolare din totalul celor 515 existente in judet nu au autorizatie de functionare, conform unei situatii prezentate in cadrul Colegiului Prefectural din 27 august 2009, de catre seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, Anca Hodorogea.

Potrivit aceleiasi situatii, 325 de unitati scolare au autorizatie de functionare, iar 23 de scoli clujene sunt in curs de autorizare.

Conform unei alte situatii prezentate tot in Colegiul Prefectural, dar de catre directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP), Dorina Dima, cifrele sunt altele in ceea ce priveste scolile autorizate. Potrivit acesteia, in judetul Cluj exista 454 de scoli, dintre care 234 aveau autorizatie de functionare, iar 220 n-au obtinut-o deocamdata. De asemenea, conform situatiei DSP, in judetul Cluj exista 978 de obiective de invatamant, dintre care au autorizatie de functionare 548, iar 430 nu au autorizatie de functionare.

Seful ISJ Cluj, Anca Hodorogea, a declarat ca situatia in ceea ce priveste autorizarea este mai buna ca anul trecut, cand existau peste 200 de scoli neautorizate, si a explicat ca cifrele diferite prezentate de DSP vin dintr-un alt mod de evaluare a situatiei. “Exista unitati de invatamant care au mai multe cladiri, iar in situatia noastra statistica apare institutia cu personalitate juridica, care are, de exemplu, autorizatie sanitara, cu toate ca sala de sport a aceleiasi institutii nu are autorizatie”, explicat Anca Hodorogea.

Principalele motive pentru care n-au fost acordate autorizatiile de functionare, asa cum reiese si dintr-un raport rezultat dintr-o verificare a Prefecturii, sunt lipsa apei curente si conditiile improprii din wc-uri. Prefectul Florin Stamatian a cerut sa se constituie echipe mixte din reprezentati ai Prefecturii, ISJ si DSP, care sa verifice din nou unitatile de invatamant clujene, chiar daca acestea au mai fost controlate, si sa vada problemele pe care le au scolile.

“Este nevoie din nou de o trecere in revista si a ceea ce s-a facut, pentru a vedea daca se poate imbunatati ceva. Acolo unde nu este apa sa se gaseasca o solutie printr-o forare a unui put sau alta solutie, iar acolo unde sunt latrinele medievale, sa se cumpere wc-uri sau sa se faca fose septice”, a spus Stamatian.