Traian Basescu va participa la Congresul cadrelor didactice

basescu traian1.jpgPresedintele Traian Basescu va participa vineri, cu incepere de la ora 10,00, la Congresul cadrelor didactice din Romania si al cadrelor didactice romane de peste hotare, a informat joi, 27 august 2009, Administratia Prezidentiala.

Aproximativ 900 de cadre didactice din toata tara si de peste hotare participa, in perioada 27-30 august, la Bucuresti, la Congresul cadrelor didactice din Romania, care are ca principal scop dezbaterea proiectelor legislative din domeniul educatiei.

Evenimentul are loc in Complexul “Leu” si se desfasoara sub patronajul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI). Sunt asteptati sa participe si inalti oficiali romani, personalitati ale stiintelor educatiei, reprezentanti ai sindicatelor, asociatiilor de parinti, studentilor si elevilor. Primul congres al cadrelor didactice din Romania a avut loc in anul 1898.

Congresul cadrelor didactice din Romania are loc la o saptamana de la dezbaterea “Reforma structurala a societatii romanesti. Modernizarea Romaniei prin educatie”, desfasurata in zilele de 18 si 19 august la Palatul Parlamentului. Discutiile au vizat tot dezbaterea proiectelor legislative din domeniul educatiei, si anume Codul elaborat de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si pachetul Comisiei prezidentiale conduse de Mircea Miclea. Prezent la eveniment, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania are nevoie de un sistem performant al Educatiei, care sa priveasca spre viitor, si nu spre trecut. Totodata, seful statului si-a exprimat dezamagirea fata de cei care au redactat “un cod al Educatiei doar in cateva saptamani, fara a-i invita la discutii si pe membrii Comisiei prezidentiale” condusa de Mircea Miclea. ”Nu doresc sa sustin exclusiv o anumita formula a legilor. E bine sa existe solutii concurente si dialog. Personal, incurajez Guvernul sa tina seama de contributiile care vin din partea tuturor” – a precizat Traian Basescu.

Guvernul va promova ”cea mai buna solutie pentru invatamantul romanesc, indiferent de titularul pachetului legislativ”, a afirmat, la randul sau, premierul Emil Boc. Acesta subliniase pe 14 august, la Cluj, ca analizeaza “extrem de riguros” cele doua propuneri de reforma in educatie, urmand ca cele mai importante solutii sa fie promovate de Guvern prin asumarea raspunderii. Seful Executivului a apreciat atunci ca sistemul de educatie nu a beneficiat in ultimii ani de nicio imbunatatire reala, fiind de parere ca, ”din nefericire, a fost modernizat doar pe ici, pe colo, prin punctele esentiale, fara sa se revizuiasca in fapt nimic din fondul problemei”.

Ecaterina Andronescu si Mircea Miclea au sustinut atunci ca sunt dispusi sa armonizeze cele doua pachete legislative, presedintele Comisiei prezidentiale subliniind importanta respectarii Pactului national in acest domeniu.