Ministrul Educatiei se mai gandeste la propunerile UNCJR pentru descentralizare

ecaterina-andronescu.jpgMinistrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca in opinia sa, referitor la descentralizare, ‘puterea trebuie impartita in asa fel incat nimeni sa nu poata face abuz de ea’.
Ecaterina Andronescu a declarat ca propunerea Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) de desfiintare a consiliilor de administratie de la nivelul unitatilor de invatamant mai trebuie analizata.

‘In discutiile noastre anterioare, am stabilit pentru scoala un consiliu de administratie in care intra si profesorii si parintii. Acum se propune desfiintarea consiliilor de administratie. Nu putem sa luam decizii asa. Trebuie sa gandim putin la ce efecte ar putea produce’, a afirmat ministrul Educatiei.

Potrivit presedintelui UNCJR, Liviu Dragnea, uniunea mai propune ca directorul de scoala sa fie numit de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), prin concurs, organizat la nivelul unitatii de invatamant de catre o comisie de specialitate, din care sa faca parte numai cadre didactice, comisie infiintata la dispozitia primarului. ‘Vrem sa dam posibilitatea comunitatii locale, prin primar, sa stabileasca care sunt cei mai buni profesori care pot stabili cine sa conduca scoala respectiva’, a precizat reprezentantul UNCJR. Acesta a afirmat ca, la nivelul inspectoratelor scolare judetene, UNCJR propune ca seful ISJ sa fie numit de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovatiei (MECI), prin concurs, organizat la nivelul judetului de o comisie infiintata prin dispozitia presedintelui Consiliului Judetean.

‘Nu cred ca mai putem avea contraargumente aici, in conditiile in care noi propunem ca aceste concursuri sa fie gestionate de profesori. Nu vad unde este politizarea aici’, a declarat Liviu Dragnea.

Cu privire la propunerile privind aceste comisii, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat ca o sa se mai gandeasca. ‘Ei propun comisia sa fie numita de Consiliul Judetean. O sa ma gandesc, dar cred ca si numirea comisiei trebuie sa o partajam intr-un fel. In opinia mea, trebuie sa impartim puterea in asa fel incat nimeni sa nu poata abuz de putere’, a declarat Ecaterina Andronescu.

Adunarea Generala a UNCJR se desfasoara, in perioada 28 – 30 august, in statiunea Mamaia, cu participarea a 36 de presedinti de consilii judetene si reprezentanti ai tuturor ministerelor. La deschiderea lucrarilor participa ministrii Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Vasile Blaga, Nicolae Nemirschi, ceilalti ministri neputand onora invitatiile, conform precizarii facute de presedintele UNCJR, Liviu Dragnea. Pe ordinea de zi a lucrarilor sunt, printre altele, prezentarea stadiului procesului descentralizarii si dezbateri pe tema descentralizarii.