Traian Basescu: “Amendamentele vor fi introduse in legile educatiei”

basescu_2008.jpgPresedintele Traian Basescu i-a asigurat vineri pe profesori, in deschiderea Congresului cadrelor didactice din Romania si al cadrelor didactice romane de peste hotare, ca amendamentele care se vor suprapune pe principiile cuprinse in Pactul National pentru Educatie vor fi introduse in pachetul de legi ce vor reglementa domeniul educatiei.

“Am inteles ca principalul obiectiv al acestui congres este sa formulati puncte de vedere despre noua lege a invatamantului. Cred ca este o ocazie extraordinar de buna si vreau sa va infirm pesimismul. Va asigur ca toate amendamentele care se vor suprapune pe principiile semnate de toate partidele politice, de toate organizatiile profesionale, de societatea civila prin Pactul pentru educatie vor fi preluate si introduse in lege”, a spus seful statului.

Traian Basescu a subliniat ca este un sustinator fara rezerve al unei reforme profunde a sistemului de educatie, accentuand ca “sistemul de educatie romanesc se afla in criza”. Seful statului a mentionat ca propunerile Comisiei prezidentiale pentru educatie, condusa de Mircea Miclea, au fost inspirate din sisteme de invatamant performante din lume si vor fi aplicate etapizat.

“Sunt un sustinator fara rezerve al unei reforme profunde a sistemului de educatie si cred ca munca de trei ani a unei comisii complet nepolitizate, condusa de profesorul Miclea, in care au fost reprezentati si experti din invatamantul universitar, si experti din preuniversitar, si experti din prescolar, reprezinta tot ceea ce in momentul de fata se putea realiza mai bun, tinand cont si de realitatile Romaniei. Dar propunerile de solutii ale comisiei Miclea sunt propuneri care trebuie realizate treptat in cazul in care aceste propuneri se vor transforma in legi. Ce este cert insa este ca propunerile lansate de comisia condusa de profesorul Miclea sunt propuneri care s-au inspirat in mod major din sistemele de educatie performante din lume”, a spus Traian Basescu.

El a afirmat ca este nevoie de o schimbare profunda a sistemului de educatie, care sa il puna pe tanar in centrul sistemului de invatamant, alaturi de dascal, astfel incat responsabilitatile sa fie impartite echitabil intre elev, dascal, familie si societate. “Prea multi tineri nu reusesc sa dobandeasca o pregatire care sa ii plaseze pe un loc performant in piata muncii, iar acest lucru este ilustrat si de diagnosticul pus de comisia prezidentiala, este ilustrat si de evaluarile pe care la primim din sistemul international. Nu reusim sa avem nicio universitate in primele 500 din lume, iar testele internationale facute pentru invatamantul preuniversitar demonstreaza o depreciere de la an la an a calitatii sistemului de educatie”, a spus seful statului.

Traian Basescu a salutat delegatiile venite din tari din jurul frontierelor Romaniei, adaugand ca acolo traiesc invatatorii si profesorii, care printr-un “efort extraordinar uneori mentin cultura romana in atentia celor a caror patrie-mama este Romania”. Totodata, el a multumit delegatiilor de dascali din Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Albania pentru interesul de a ramane conectati la preocuparile dascalilor din Romania in aceste zile. In discursul sau, Traian Basescu a evidentiat importanta pe care o au invatatorii in viata fiecarui om, rememorand faptul ca a avut doi dascali, ca urmare a faptului ca familia s-a mutat din locul in care el a inceput scoala.

“Toti ne aducem aminte mare parte din dascalii pe care i-am avut in liceu, in universitate, poate dascali cu care unii au facut doctorate. Toti avem o memorie a trecutului nostru scolar, dar trebuie sa recunoastem ca este selectiva. (…) Dar am convingerea ca nu exista om care sa nu isi aduca aminte numele invatatorului lui. (…) Nu o uit niciodata pe doamna invatatoare Olteanu, care m-a invatat alfabetul in clasa intai sau pe domnul invatator Ichim, pe care l-am avut invatator din clasa a doua la liceul Costache Negruzzi din Iasi”, a spus presedintele Traian Basescu.