A inceput programul international Biblionet la Ramnicu Valcea si Bihor

biblioteva virtuala.jpgPrimii zece bibliotecari valceni, beneficiari ai programului international Biblionet au inceput, luni, 31 august 2009, cursurile de instruire IT si administrare a centrelor de internet la Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanu” din Ramnicu Valcea.

“Este vorba de programul finantat de Bill si Melinda Gates, in valoare de 27,9 milioane de euro, prin care se doreste cresterea performantelor bibliotecarilor, internetizare acestor centre socio-culturale, care sunt bibliotecile valcene. Sunt trei serii a cate zece cursanti care vor avea un program de instruire zilnic intre orele 9.00-16.00”, a declarat Valentin Smedescu, seful serviciului marketing al bibliotecii judetene si coordonator al programului Biblionet pentru judetul Valcea.

Tot el precizeaza ca cei 30 de cursanti sunt bibliotecari de la cele 20 de biblioteci comunale si orasenesti valcene, admise in programul Biblionet, dar si de la alte biblioteci care urmeaza sa intre in program in 2010.

“Din punctul meu de vedere acest program Biblionet, pe care eu il coordoneze este cel mai mare pas inainte din acest domeniu, dupa infiintarea bibliotecilor. Incepand de acum bibliotecile, pe masura ce intra in acest program, vor fi interconectate cu lumea, iar si mai important comunitatile locale si din cel mai indepartat catun vor avea acces la IT, la internet, la date, la informatii, spatiul socio-cultural va cunoaste cu adevarat ce inseamna globalizarea”, a conchide Valentin Smedescu.

In urma cu o luna, Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanu” si alte 20 de biblioteci valcene au obtinut pe baza unui proiect intocmit de specialistii in marketing ai institutiei, acces la fondurile puse la dispozitie de fundatia Bill Gates, fonduri alocate printr-un program international pentru imbunatatirea si diversificare activitatilor oferite de sistemul de biblioteci din lume – informatizare, acces gratuit la internet pentru comunitatile locale, specializarea bibilotecarilor.

Biblionet si in judetul Bihor

Si 25 de bibliotecari bihoreni participa in saptamana 31 august – 4 septembrie, la Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai”, la cursul de pregatire in proiectul “Biblionet – lumea in biblioteca mea’. Potrivit directorului Bibliotecii Judetene ‘Gheorghe Sincai’, Ligia Mirisan, sunt 20 de biblioteci selectionate din judet, ai caror reprezentanti participa la cursul desfasurat la biblioteca judeteana, centrul de trainig pentru acest proiect in judetul Bihor, echipamentele fiind furnizate de catre Biblionet.

Obiectivul programului Biblionet este de a facilita accesul populatiei la mijloacele tehnologiei informationale, pornind de la faptul ca 80% din populatia Romaniei, mai ales din zonele rurale, nu are acces la Internet si serviciile oferite de e-administratie, gasirea unui loc de munca, informatii din domeniul sanatatii, servicii bancare si de administrare online a afacerilor sau comunicarea cu rudele din strainatate.

Biblionet este un parteneriat intre International Research &Exchanges Board (IREX), Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Fundatia EOS (Educating for an Open Society), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si bibliotecile publice romanesti. Microsoft Corp., partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre biblioteci. Prin intermediul programului, mai mult de 1.500 de biblioteci publice din Romania vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet printr-un proces de selectie competitiva si peste 2.500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potentialul noilor resurse tehnologice in beneficiul comunitatii.