“INTEL crede in educatie si sustine viitoarele generatii de inovatori”

istrate_olimpius.jpgAfirma Olimpius Istrate, Intel, in cadrul unui interviu acordat in exclusivitate Portalului National www.Edumanager.ro.

Acesta explica scopul si finalitatea programelor educationale dezvoltate de compania Intel, modul in care se desfasoara parteneriatele cu institutiile publice din Romania si anunta continuarea sustinerii initiativelor care vizeaza cresterea calitatii educatiei.

– Domnule Olimpius Istrate, pentru inceput, spuneti-ne care este misiunea asumata de compania Intel in ceea ce priveste educatia.

– Intel crede in educatie si sustine viitoarele generatii de inovatori. Compania Intel investeste anual peste 100 de milioane de dolari In educatie, initiind si deruland programe in colaborare cu guverne, organizatii nonguvernamentale si companii din intreaga lume. Programele vizeaza pregatirea cadrelor didactice pentru a-si desfasura activitatea in societatea actuala bazata pe cunoastere, crearea de oportunitati pentru elevi sa-si dezvolte competente pentru secolul XXI, precum si atragerea elevilor catre investigatie stiintifica, catre creare si inovare.

– Ce le oferiti beneficiarilor dvs.?

– Concret, programele educationale dezvoltate de Intel se adreseaza liderilor din sistemele de invatamant, cadrelor didactice, elevilor si studentilor. Programul Intel Teach este o initiativa globala care are ca scop pregatirea cadrelor didactice si a persoanelor cu rol de decizie pentru integrarea eficienta a noilor tehnologii in activitatea didactica. Consta intr-o serie de cursuri elaborate de specialistii in educatie de la Intel si de la Institute for Computer Technology (SUA). Pana in prezent, la nivel global au fost formate mai mult de 6 milioane de cadre didactice din peste 40 de tari.

Design and Discovery este un program prin care cadrele didactice din aria curriculara Matematica si stiinte sunt incurajate sa dezvolte proiecte aplicative de stiinta pentru elevi, contribuind astfel la promovarea inovatiei in domenii de cunoastere precum fizica, chimie, tehnologii, inginerie, biologie, matematici.

Intel Lab se bazeaza pe cooperarea dintre specialistii Intel si universitati, sustinand cercetarea de varf in IT, incurajand studentii si cadrele didactice universitare sa deschida noi drumuri de cunoastere stiintifica inalt specializata.

Programul International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) este un targ international la care participa anual sute de echipe de elevi din peste 50 de tari, fiind cea mai mare competitie mondiala pentru elevi in cadrul careia tinerii se intrec pentru premii si burse ce depasesc 4 milioane de dolari. ISEF este organizat din 1950 de catre Society for Science and Public din SUA, iar Intel este partener traditional.

– Spuneti-ne care au fost cele mai importante proiecte si programe educationale demarate de Intel in Romania in acest an.

– Compania Intel a initiat si in Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si cu alte institutii educationale, o serie de programe orientate catre utilizarea noilor tehnologii In procesul de predare. Cel mai semnificativ program este Intel Teach: unul dintre cursuri a fost localizat In limba romana si este implementat de compania SIVECO si de Casele Corpului Didactic. In ultimii doi ani au fost formate peste 6000 de cadre didactice. Un alt program important la care Romania are acces incepand de anul acesta este Intel ISEF – prima echipa de liceeni din tara noastra a participat, in mai, la competitia din Statele Unite, deschizand drumul pentru urmatoarele participari ale tinerilor preocupati de proiecte stiintifice.

– Care este scopul acestor activitati si ce va motiveaza in atingerea acestor deziderate?

– Compania Intel a sustinut si va sustine proiecte nationale de educatie sustenabile, eficiente, care sa vizeze rezultate semnificative pe termen mediu si lung pentru intreaga societate romaneasca.

Un studiu privind impactul cursului Intel Teach in sistemul romanesc de Invatamant a fost elaborat recent de catre o echipa de cercetatori de la trei universitati din Bucuresti (Universitatea Tehnica de Constructii, Universitatea din Bucuresti si Universitatea Politehnica), cu sprijinul Institutului de Stiinte ale Educatiei. Rezultatele studiului arata ca, dincolo de prezentarea mult mai atractiva a continutului, TIC faciliteaza abordarea unor strategii didactice activ-participative. In peste 70% din cazuri, se mentioneza implicarea activa a elevului In rezolvarea sarcinilor de Invatare, In lectiile bazate pe TIC. Simpla folosire a noilor tehnologii in lectie nu conduce in mod direct la cresterea eficientei activitatii didactice. Important este modul in care profesorul reuseste sa gestioneze corespunzator o activitate bazata pe TIC. De aceea, cursul Intel Teach, care urmareste sa dezvolte competentele cadrelor didactice de utilizare a TIC In predare, contribuie semnificativ la calitatea procesului de Invatare.

Efectele cele mai semnificative ale implicarii TIC In strategiile de Invatare ale elevilor sunt cele din planul achizitiilor lor intelectuale si atitudinale. Pentru elevi, lectiile in care lucreaza la computer sunt mai atractive si permit o mai buna intelegere a continutului.
Acest gen de rezultate confirmate de studii stiintifice constituie „stimulentul” demersurilor Intel, convinsi fiind ca solutii precum integrarea tehnologiilor in sistemul de invatamant romanesc, In contextul schimbarilor globale actuale, conduc catre cresterea calitatii educatiei.

Sustinem implementarea unor solutii complete privind integrarea TIC in sistemul educational, care sa cuprinda, in egala masura:

– asigurarea accesului tuturor elevilor si profesorilor la tehnologie: resurse hardware si conectivitate la Internet;

– formarea competentelor de utilizare responsabila si productiva a calculatorului (In special la nivelul cadrelor didactice – cheia oricarei schimbari eficiente In educatie);

– dezvoltarea continutului educational In format digital.

Pentru pregatirea adecvata a noilor generatii ale secolului XXI, asumandu-si un inalt nivel de responsabilitate sociala, Intel dezvolta atat solutii tehnice performante, cat si programe de formare a profesorilor, de dezvoltare a continutului educational digital, de experimentare a unor noi solutii de IT pentru educatie.

– Ati incheiat de-a lungul timpului parteneriate importante cu foarte multe institutii publice si private, atat din Romania cat si din afara tarii. Dati-ne cateva exemple de astfel de colaborari. Cat de importante sunt parteneriatele in strategia de dezvoltare a companiei Intel?

– Este din ce in ce mai evident astazi ca educatia nu mai este in intregime responsabilitatea guvernelor. Progresul socio-economic este un efect al resursei umane bine pregatite atat in sistemul de Invatamant cat si in contexte nonformale. Contributia fiecaruia dintre noi conteaza, iar pentru programe intr-adevar semnificative, parteneriatele sunt esentiale.

De exemplu, numai in Europa Intel are relatii foarte stranse cu peste 50 de universitati, deruland in colaborare cu acestea programe foarte avansate de cercetare tehnologica. Asa-numitele Laboratoare Intel (Intel Labs) din universitati traseaza liniile de dezvoltare In anumite zone din domeniul IT. In Romania, tocmai am inceput o serie de discutii pentru dezvoltarea unui astfel de laborator In colaborare cu Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Pentru derularea programului Intel Teach pentru cadre didactice, am incheiat un acord de colaborare cu Ministerul Educatiei si cu compania SIVECO, fapt care Intareste si augmenteaza valoarea programului. La fel, pentru diverse alte initiative am colaborat excelent cu organizatii guvernamentale si non-guvernamentale precum Comisia Nationala a UNESCO pentru Romania, Case ale Corpului Didactic, institute de cercetare In educatie etc.

– Ce va propuneti pentru urmatorul an, in ceea ce priveste activitatea desfasurata in cadrul Intel?

– In perioada urmatoare vom continua proiectele mari incepute de Intel in Romania (Intel ISEF, Intel Teach) si vom aduce cateva noi programe educationale adresate studentilor (Intel Higher Education), elevilor de liceu (Intel Computer Clubhouse) si cadrelor didactice (cursul Project Based Learning). De asemenea, vom continua sa sustinem initiativele care vizeaza cresterea calitatii educatiei ale ONG-urilor, scolilor, universitatilor, Ministerului Educatiei etc.

– Cum va pot contacta cei care doresc sa colaboreze cu dumneavoastra?

– Informatii despre activitatea Intel in educatie se gasesc la adresa www.intel.ro/education, unde este disponibil si un formular de contact. Pentru a lua legatura direct cu mine, imi puteti scrie pe olimpiusx.istrate@intel.com.