Mai putin de jumatate din scolile din judetul Olt sunt autorizate

santier scoala.jpgMai putin de jumatate dintre unitatile scolare din judetul Olt sunt autorizate sanitar, in mediul rural mentinandu-se si anul acesta problema grupurilor sanitare necorespunzatoare si a lipsei apei curente.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Olt, Marius Balasa, a precizat ca, dintre cele 639 de corpuri de cladire in care functioneaza gradinite, scoli si licee sunt corespunzatoare din punct de vedere sanitar doar 250.

“Au fost eliberate autorizatii sanitare de functionare pentru 250 de unitati scolare (corpuri de cladire) si pentru alte 57 a fost depusa documentatia si este in derulare procesul de autorizare. Mai sunt insa 332 de unitati neautorizate, fie pentru ca nu au indeplinit conditiile sanitare de autorizare, fie pentru ca nu a fost solicitata autorizarea”, a spus Balasa.

El a mentionat ca numarul scolilor neautorizate se mentine constant de cativa ani pentru ca majoritatea investitiilor in modernizarea unitatilor scolare au fost incepute in ultimii trei ani, dar inca nu au fost finalizate.


“Nu pot fi autorizate scoli in santier si, din pacate, si anul acesta scolar ne gaseste cu peste 100 de santiere la scoli. Aceste santiere sunt un pericol pentru elevi, iar ele nu vor fi terminate din lipsa banilor chiar daca nu mai este nevoie de multe fonduri pentru incheierea lucrarilor. Sunt insa datorii foarte mari la constructori pentru lucrarile deja facute si fara achitarea datoriilor nu se incheie santierele”, a explicat Balasa. Acesta a mai spus ca o parte din scolile rurale nu pot fi autorizate din lipsa apei curente. “E o problema ca, in multe localitati, elevii vor veni si anul acesta cu sticluta cu apa de acasa. Dar, daca in localitate, nu e sistem cu apa curenta, nu e nici la scoala, si nici puturi noi nu se foreaza, ca sunt scumpe si primari spera sa introduca apa curenta in localitate, si sa nu mai fie nevoie de puturi”, a incheiat Balasa.