Jumatate dintre unitatile scolare din Brasov nu au autorizatie de functionare

Un numar de 200 de unitati de invatamant din cele 499 din judetul Brasov nu au autorizatie de functionare, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, seful Directiei de Sanatate Publica Brasov, Catalin Seitan.

“Situatia este grava. Exista un pericol real mai ales pentru acele scoli sau gradinite care functioneaza fara sa aiba autorizata sursa de apa” – a spus Catalin Seitan.

Potrivit acestuia, 100 de unitati de invatamant nu au autorizate sursele de apa, lucru care se putea face in termen de doua saptamani, daca era instiintata Directia de Sanatate Publica.

Alte 34 de cladiri noi, carora li se adauga alte 18 unitati de invatamant la care s-au facut reparatii capitale, nu au avizul sanitar. “Atat cladirile noi, cat si reparatiile risca sa fie facute degeaba, pentru ca s-ar putea sa nu fie conforme cu normele actuale”, a adaugat seful Directiei de Sanatate Publica.

De asemenea, s-a constatat ca nu exista o coordonare mai buna intre unitatile de invatamant, Directia de Sanatate Publica, autoritatile locale si Inspectoratul Scolar. “Consider ca directorii de scoli tin mai mult legatura cu autoritatile locale de unde primesc banii si nu ii intereseaza foarte mult avizul de sanatate publica. Vom incerca sa luam legatura cu aceste scoli neautorizate si sa le obligam pana la urma sa se autorizeze” – a subliniat Catalin Seitan. El a adaugat ca situatia se repeta in fiecare an, dar pana la urma, in opinia sa, factorii care raspund de aceste autorizari trebuie sa conlucreze mai serios iar inceputul anului scolar sa-i gaseasca in regula.