Guvernul a stabilit ca directorul unei scoli nu poate face parte dintr-un partid

munteanu ioana.jpgDirectorul unei scoli nu va putea sa faca parte dintr-un partid politic si va trebui sa opteze in termen de 45 de zile intre aceasta functie si cea de membru de partid, au decis, luni, in sedinta, membrii Guvernului, care au definitivat legea Educatiei.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, Guvernul a admis peste 50 de amendamente ale parlamentarilor, dintr-un numar total de peste 1.700. Astfel, Executivul a stabilit ca directorul unei scoli va fi ales de un Consiliu de Administratie, iar acesta nu trebuie sa faca parte dintr-un partid politic.

”Consiliul de Administratie al scolii va cuprinde o treime cadre didactice, o treime reprezentanti ai parintilor si o treime reprezentanti ai autoritatilor locale. Acest Consiliu de Administratie al scolii va alege directorul ca parte a procesului de descentralizare. Directorul scolii nu va putea sa faca parte dintr-un partid politic pe durata mandatului. Actualii directori care sunt membrii de partid au termen 45 de zile pentru a opta intre functiile de director si cea de membru de partid”, a spus Muntean.

Aceasta a mentionat ca persoanele care ocupa functie de demnitate publica nu pot exercita niciuna dintre functiile de conducere din cadrul universitatii si trebuie sa aleaga intre cele doua functii. Totodata, consiliile locale vor face analize de nevoi in ceea ce priveste optiunile elevilor pentru o unitate de invatamant sau alta, evolutiile demografice, situatia spatiilor de scolarizare si a surselor de finantare, au mai decis membrii Cabinetului Boc.


”Pe baza acestor analize, vor aproba proiectele planurilor de scolarizare pentru toate unitatile de invatamant din aria geografica proprie”, a mai spus Ioana Muntean. Potrivit acesteia, statul va finanta gradinitele si invatamantul obligatoriu, clasele I-X, inclusiv pentru institutiile de invatamant particular acreditate, pe principiul ”finantarea urmeaza prescolarul sau elevul”.

Un alt articol a fost completat cu un amendament astfel incat programele scolare sa acopere maximum 75% din numarul de ore alocat disciplinelor, iar 25% din numarul de ore sa fie alocat cadrului didactic pentru individualizarea modului de predare.


”Profesorul va putea astfel sa se focalizeze pe elev si pe nevoile acestuia de invatare”, a completat purtatorul de cuvant al Guvernului. Un alt amendament admis de Executiv se refera la obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 10 clase la forma de zi care inceteaza la 18 ani.


”Un alt amendament acceptat se refera la un articol referitor la invatamantul pentru copii si tineri capabili de performante deosebite. In acest sens, vor fi create programe educative care sa le respecte particularitatile de invatare”, a mai spus Muntean. Totodata, Executivul a mai stabilit ca posturile nationale publice de radio si televiziune vor difuza zilnic cel putin patru ore de emisiuni cu caracter educational. Guvernul isi va asuma, marti, raspunderea in fata Parlamentului pe cele trei proiecte de lege ce vizeaza educatia, salarizarea unitara si restructurarea agentiilor.