Aproape 20% din catedrele din Bistrita- Nasaud sunt ocupate de suplinitori

profesor.jpgAproape 20% din posturile existente in invatamantul bistritean sunt ocupate de cadre didactice care nu sunt titularizate pe post, cele mai multe dintre acestea revenind suplinitorilor calificati.
Inspectorul de resurse umane din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Meropia Nistor, a prezentat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, situatia incadrarii posturilor din invatamant, dupa sesiunile de mobilitate incepute inca din luna mai.

Astfel, din cele circa 4.300 posturi de cadre didactice, 3.500 sunt ocupate cu profesori titulari, dintre care 255 au preluat aceste catedre incepand cu acest an scolar, 668 sunt suplinitori calificati, 57 suplinitori necalificati, iar 72, pensionari.


Potrivit Meropiei Nistor, cele mai multe cazuri de posturi ocupate de pensionari si necalificati se intalnesc la scolile din mediul rural. Daca suplinitorii necalificati au ocupat posturi de educatie tehnologica sau educatie muzicala, de profesorii deja pensionati a fost nevoie pentru orele de matematica si pentru gradinite.

Procesul de mobilitate in invatamant nu s-a incheiat, insa, deoarece pana la 1 octombrie se mai pot primi cereri pentru concediile de studii, pentru o perioada de cel mult trei ani. De asemenea, unii profesori ar putea apela la dreptul de a primi concedii fara plata timp de un an, cum deja s-a intamplat in cazul unei profesoare, care a anuntat ca va pleca la munca in strainatate.