Peste 100 de directori de scoli din judetul Suceava ar trebui demisi

Zece inspectori scolari si 106 directori si adjuncti de scoli din judetul Suceava ar trebui demisi, potrivit ordinului emis, miercuri, de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Acestia fusesera numiti cu delegatie de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, fara a sustine concursul pentru ocuparea postului.

Seful ISJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat, joi, ca ordinul emis de ministrul Ecaterina Andronescu abroga prevederile legii Statutului cadrelor didactice si dispune incetarea numirilor cu delegatie a directorilor de scoli, noii directori ai institutiilor de invatamant urmand sa fie numiti prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor scolare. In opinia inspectorului sef, ordinul ministrului Educatiei nu poate sa abroge Legea Invatamantului.


“Voi aplica doar legea”, a spus Carcalete, lasand sa se inteleaga faptul ca nu va pune in aplicare ordinul ministrului. In acelasi ordin se mai stipuleaza abrogarea prevederilor legale care abilitau inspectorii scolari generali de a face detasari in interesul invatamantului pentru functiile de conducere sau de indrumare si control si ca la intrarea in vigoare a ordinului inceteaza toate detasarile pentru functiile de conducere din unitatile invatamantului preuniversitar de stat dispuse pentru anul scolar 2009 – 2010 prin decizie a inspectorului scolar general.


De asemenea, potrivit ordinului, in termen de 48 de ore, inspectoratele scolare vor trimite la MECI lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice prin detasare pentru functiile de conducere din unitatile scolare. Petru Carcalete a subliniat faptul ca Statutul cadrelor didactice prevede ca inspectorul scolar general are dreptul sa faca numiri cu delegatie pentru functiile de director sau director adjunct al unitatilor de invatamant.