Primariile de sector au nevoie de peste 160 milioane lei pentru plata salariilor profesorilor

oprescu_profesori.jpgProfesorii din unitatile de invatamant preuniversitar risca sa ramana fara bani, deoarece administratiile locale nu mai au fonduri pentru plata drepturilor salariale prevazute de lege.
Primarii de sector din Capitala au cerut, intr-o adresa comuna transmisa Ministerului Finantelor Publice, efectuarea in regim de urgenta a unei rectificari bugetare si alocarea fondurilor necesare pentru achitarea salariilor profesorilor aferente lunilor viitoare.

Astfel, Primaria Sectorului 1 ar avea nevoie de 44 de milioane de lei, pentru acoperirea salariilor aferente lunilor septembrie – decembrie 2009, Primaria Sectorului 2 – de 37 de milioane de lei, Primaria Sectorului 4 – de aproximativ 44 de milioane de lei, iar Primaria Sectorului 6 – de 35 de milioane de lei, pentru lunile noiembrie si decembrie.

Edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, a atras atentia inca de saptamana trecuta ca Ministerul Finantelor refuza sa plateasca salariile profesorilor. El a cerut atunci presedintelui Traian Basescu demiterea ministrului Gheorghe Pogea, ”care da dovada fie de incompetenta, fie de rea-credinta, fie de amandoua la un loc”.


Totodata, Chiliman a anuntat ca Primaria sectorului 1 a actionat in instanta Executivul, care ar fi trebuit sa aloce primariei 44 de milioane de lei pentru plata salariilor profesorilor pana la sfarsitul anului.


”Sunt ales sa reprezint interesele locuitorilor din Sectorul 1, printre care nu se numara acoperirea incompetentei sau a relei-credinte a domnului Pogea. Banii locuitorilor din Sectorul 1 ii directionam catre investitii: reabilitarea scolilor – unde am investit aproape 150 milioane de lei numai anul acesta pentru lucrari de modernizare si consolidare – refacerea spitalelor, reabilitarea termica a blocurilor, infrastructura – care inseamna locuri de munca”, a mai spus Chiliman. Chiliman sustine ca ministrul Pogea si Guvernul pretind ca salariile profesorilor pe ultimele cinci luni ale anului 2009 sa fie platite integral de la bugetul local al Sectorului 1 si nu de la bugetul de stat, ”asa cum prevede legea”.


Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a declarat pentru AGERPRES ca administratia locala nu mai are bani sa achite plata drepturilor salariale din luna octombrie, desi inca din lunile aprilie, mai si iunie a trimis repetate adrese catre Ministerul Educatiei si cel al Finantelor pentru alocarea de fonduri, asa cum impune legea.

“Daca nu se face cat mai repede o rectificare bugetara si nu se dau banii, probabil profesorii vor iesi in strada si vor cere ministrilor Ecaterina Andronescu si Gheorghe Pogea sa le plateasca salariile. Sa nu ne batem joc de profesori. Guvernul trebuie sa isi asume raspunderea ca, din luna octombrie, nu mai sunt bani pentru plata cadrelor didactice”, a declarat Ontanu. Edilul sectorului 2 a aratat ca autoritatea locala a cerut alocarea de la bugetul de stat a 185,90 milioane lei, dar au fost aprobati prin legea bugetului de stat numai 148,29 milioane lei, deci exista un deficit de peste 37 milioane lei.

Potrivit primarului Neculai Ontanu, pentru plata salariilor nu se poate apela la bugetul local, pentru ca banii si acolo sunt putini si sunt repartizati pe domeniile de activitate. “Guvernul are datoria sa asigure aceste fonduri pentru plata profesorilor. Deja exista un deficit pentru salariile din luna septembrie de 7,6 milioane lei, in octombrie de 15 milioane lei si in noiembrie de 15 milioane lei”, a completat Ontanu.


La randul sau, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a spus ca, in sectorul 4, necesarul de fonduri pentru plata profesorilor este de 141 milioane lei in tot anul de invatamant 2009 – 2010, iar Primaria a primit de la bugetul de stat numai 97,29 milioane lei. “In prezent, avem acoperita plata salariilor pentru profesori numai in luna septembrie, iar din octombrie vom fi descoperiti”, a spus Piedone. Si primarul sectorului 6, Cristian Poteras se afla printre semnatarii scrisorii transmise ministrului Pogea. Edilul a cerut, pentru plata salariilor profesorilor, pe lunile noiembrie si decembrie, suma de 35 de milioane de lei.