Dascalii suceveni participa la greva pe 5 octombrie

profesori_greva.jpgSindicalistii suceveni din invatamant vor participa la greva generala din 5 octombrie, urmand sa organizeze un referendum privind o greva pe termen nelimitat incepand cu 16 noiembrie. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) – la care sunt afiliate Sindicatul Liber si Independent “Bucovina” Radauti, cu 60 de grupe sindicale ce numara 2.605 membri, Sindicatul Liber din Invatamant zona Campulung Moldovenesc, Sindicatul Judetean din Invatamant ‘Spiru Haret’ Suceava, cu circa 3.000 de membri – este nemultumita de grilele din Legea salarizarii unitare, dar si de faptul ca prin aceasta lege se pierd 11 indemnizatii si sporuri.

Liderul ”Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica, a declarat vineri ca in cadrul Aliantei Bugetarilor s-a stabilit ca vor incepe protestele pe data de 30 septembrie prin pichetarea sediilor PSD si PD-L iar pe 5 octombrie se va declansa greva generala in intreg sistemul bugetar, urmand ca pe 7 octombrie sa se organizeze un miting la care vor participa membrii celor patru confederatii sindicale.

Cernica a spus ca sindicalistii sunt hotarati sa continue actiunile de protest pana cand aceasta lege a salarizarii, pe care o considera discriminatorie, va fi abrogata. Sindicalistii suceveni i-au sfatuit pe elevi sa nu se prezinte la scoala pe 5 octombrie pentru ca nu se vor tine cursuri iar daca vor fi totusi elevi care se vor merge la scoala, ei vor fi supravegheati.

Conducerea FSLI le-a adresat cate o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei si Avocatului Poporului prin care solicita eliminarea articolului 49 din Legea salarizarii unitare. “Prin articolul 48, toate sporurile din contractele colective de munca, sporul de mediu rural, sporul de dirigentie si transele suplimentare, sunt definitiv abrogate de la data publicarii legii in Monitorul Oficial iar pana in 31 decembrie se abroga, prin articolul 49, gradatia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul de suprasolicitare neuropsihica si indemnizatiile de conducere de la inspectorat si directori, directori adjuncti si sporul de practica pedagogica”, a aratat Cernica.


Pe de alta parte, vineri, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a anuntat ca acele 11 sporuri, despre care sindicatele din Educatie sustineau ca au fost anulate, vor fi acordate cadrelor didactice in perioada septembrie – decembrie 2009. Ecaterina Andronescu i-a cerut ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Marian Sarbu, sa lamureasca problema sporurilor din invatamant. AGERPRES