Ecaterina Andronescu: “MECI are datorii de 1 miliard de euro la constructori”

andronescu_roz.jpgMinisterul Educatiei, Cercetarii si Inovarii are datorii de un miliard de euro la toate santierele din scoli, a declarat, sambata, la Suceava, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei. Ea a precizat ca au fost contractate investitii fara sa existe criterii de stabilire a prioritatilor de deschidere a acestor santiere si nu a putut avansa un termen in care se pot achita aceste restante, limitandu-se la a spune ca depinde de resursele ce se vor acorda anul viitor.

”In mandatul meu anterior aveam criterii clare pentru astfel de investitii. Unul dintre ele era legat de numarul de elevi si de perspectiva de a acoperi scoala respectiva cu elevi. Una este sa faci o investitie si sa nu mai ai decat patru sau cinci elevi in scoala respectiva, cum am vazut in judetul Cluj unde s-au investit zece miliarde de lei intr-o scoala care arata splendid, dar nu mai are copii. Apoi trebuie sa vedem cat este de necesara o investitie, pentru ca nu toate scolile necesitau in egala masura acelasi volum al reabilitarii sau consolidarii. Practic a functionat doar criteriul campaniilor electorale din 2008, fara sa se uite cineva la niste criterii care sa ierarhizeze nevoile de investitii in scoli”, a spus Andronescu.

Ministrul educatiei a mentionat ca MECI a preluat 4.300 de santiere, dintre care 162 de campusuri ce erau gandite pentru centrele de comuna, dar necesitau fonduri extrem de mari, iar in baza fondurilor alocate in acest an, respectiv 200 de milioane de lei, s-au ierarhizat santierele in functii de criterii clare. Peste 2.000 de unitati scolare au primit, in acest an, bani in contul acestor investitii, iar ministrul de resort spera ca pana la sfarsitul lui 2009 sa mai primeasca fonduri cu aceasta destinatie. Ecaterina Andronescu a sustinut ca bugetul ministerului a fost extrem de mic in raport cu necesitatile, iar cei care au angajat investitiile anul trecut nu au tinut cont de resursele atribuite prin hotarari de guvern.


”S-a incheiat, de exemplu, contract pe o suta de miliarde, in timp ce hotararea de guvern nu-i dadea decat sapte miliarde de lei. Si atunci lucrarile s-au facut in avans si acum suntem in situatia in care avem datorii catre foarte multe firme contractante”, a spus Andronescu. AGERPRES