In Valcea a fost diminuat numarul de elevi din cauza scaderii demografice

elevi.jpgUn numar de 15.639 de elevi sunt inscrisi in invatamantul primar in scolile valcene, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Adina Dobrete, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean.

“Am reusit sa facem o centralizare a tuturor datelor. Din aceasta suma totala, in scolile din oras invata 7.503 elevi. Din totalul de 15.639, elevi de etnie roma sunt 906. In clasa I avem in judetul Valcea 3.823 de elevi. Se observa o usoara scadere de la generatie la generatie, dar aceasta in contextul general al scaderii demografice din Romania. De exemplu, la nivelul gimnaziului, clasele V-VIII, avem inscrisi in total aproximativ 17.260 de elevi”, a precizat Adina Dobrete.


Din cei 17.260 de elevi, 8.738 invata in mediul urban, dupa cum precizeaza purtatorul de cuvant al ISJ Valcea. “Cel mai bine se reflecta scaderea demografica daca ne raportam la ciclul liceal, aici incluzand si elevi care urmeaza o forma de invatamant profesional. Cu alte cuvinte, absolventii de clasa a VIII-a, care urmeaza in prezent un alt ciclu de invatamant, sunt in numar de 20.241, din care liceal zi 14.862, liceal seral 2.029, restul fiind de scoala profesionala”, a spus Adina Dobrete. Potrivit acesteia, sase elevi romi sunt inscrisi in judetul Valcea la invatamantul liceal zi, iar la scoli profesionale doar trei. In ceea ce priveste invatamantul postliceal, la nivelul judetului Valcea sunt 152 de cursanti, iar la scolile de maistri, 208. AGERPRES