Prefectul judetului Harghita a dispus un control la scolile fara avize sanitare

scoala_reabilitare.jpgPrefectul Harghitei, Constantin Strujan, a dispus efectuarea unui control la scolile din judet care nu au nici macar aviz sanitar de functionare, pentru a vedea care este situatia reala de la fata locului si ce masuri se pot lua pentru rezolvarea problemelor.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a declarat, marti, ca un consilier din cadrul Prefecturii Harghita va vizita cele 27 de scoli din judet care nu au avize sanitare si va propune un set de masuri pentru ca elevii sa invete in conditii cat mai bune.

Potrivit lui Constantin Strujan, exceptand Scoala Generala “Galfi Sandor” din Cobatesti si Scoala Generala “Laszlo Gyula” din Sanpaul, unde invata, in total, aproximativ 150 de elevi, in restul unitatilor scolare fara avize sanitare numarul de copii este foarte mic. In aceste conditii, consilierul prefectului va analiza si posibilitatea ca elevii din aceste scoli sa fie transportati cu autobuzele la scolile cele mai apropiate.


“Vrem sa vedem de ce investitii este nevoie pentru ca aceste scoli sa poata obtine macar un aviz sanitar si daca aceste investitii se justifica, tinand cont ca in unele dintre ele numarul de elevi este foarte mic. Analizam posibilitatea ca elevii sa fie transportati in alte unitati de invatamant care ofera conditii mai bune”, a declarat Constantin Strujan.

In Harghita exista 27 de unitati scolare, cele mai multe situate in mediul rural, care nu au nici macar aviz sanitar de functionare. Principalele probleme cu care se confrunta aceste scoli sunt legate de lipsa apei potabile din reteaua proprie sau din cea a localitatii, inexistenta unor grupuri sanitare corespunzatoare sau nefinalizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare. Lipsa avizelor sanitare la cele 27 de scoli a constituit un motiv de nemultumire din partea presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, care a declarat, recent, ca problema ar fi putut fi rezolvata daca invatamantul era descentralizat si depolitizat, iar comunitatile locale ar fi putut decide cum sa utilizeze fondurile de care dispun.


Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Harghita, in judet exista 543 de unitati de invatamant, din care 63% au autorizatie sanitara de functionare. Restul scolilor fie functioneaza in baza unui aviz, fie sunt in curs de renovare si au depus documentatiile pentru obtinerea autorizatiilor de functionare. AGERPRES