87% dintre romani considera ca desele schimbari din sistemul de invatamant dauneaza copiilor

elevi3.jpgLa doua saptamani de la inceperea noului an scolar, revista Reader’s Digest prezinta rezultatele unui sondaj exclusiv, realizat pe tema “Ce vor romanii de la scoala?”. Mai au ei incredere in educatia pe care profesorii le-o dau copiilor? Le-ar placea ca uniforma sa fie din nou obligatorie? Cred ca elevii au prea multe teme sau dimpotriva? Acestea au fost cateva dintre intrebarile adresate participantilor la sondaj.

La aceste intrebari – si la multe altele – a raspuns un esantion reprezentativ de romani, de diferite varste si profesii, din regiuni diferite ale tarii, in cadrul sondajului exclusiv, efectuat de revista Reader’s Digest prin intermediul IMAS.

Rezultatele arata ca 87% dintre romani considera ca desele schimbari din sistemul de invatamant dauneaza copiilor, iar 82% sunt de parere ca profesorii ar trebui platiti in functie de performante. Sondajul a relevat ca, in pofida deselor critici aduse sistemului de invatamant, mai mult de jumatate dintre romani (56%) nu si-a pierdut increderea in educatia primita de elevi in scolile romanesti. Mai putin increzatori s-au dovedit a fi bucurestenii (77% dintre locuitorii Capitalei cred ca elevii nu primesc o educatie solida in scolile romanesti) si locuitorii oraselor mari (61% nu au incredere in sistemul de invatamant). De asemenea, majoritatea romanilor (68%) considera ca starea cladirilor in care functioneaza unitatile de invatamant si facilitatile din scoli sunt la un nivel satisfacator.


Locuitorii din mediul rural, unde se spune ca ar exista cele mai multe probleme, s-au declarat cei mai multumiti de conditiile in care invata copiii lor (74%). Totusi, 58% dintre romani sunt de parere ca bacalaureatul si admiterea la liceu si facultate, asa cum sunt organizate in prezent, nu asigura o departajare mai buna a elevilor decat sistemul dinainte de 1989. Un punct important al sondajului, asupra caruia li s-a cerut romanilor sa se pronunte, a fost violenta in scoli. 64% dintre respondenti considera ca multi elevi sunt agresati fizic sau verbal in scolile din Romania (de catre alti colegi sau chiar de catre profesori).


Alte aspecte relevate de sondaj: daca banii sau locatia nu ar reprezenta o problema, 51% dintre romani si-ar trimite copilul la o scoala particulara; 73% considera ca educatia sexuala in scoli este necesara, iar 91% sunt de parere ca nu trebuie sa renuntam la orele de religie; 77% isi doresc obligativitatea purtarii uniformei scolare, 51% nu cred ca elevii primesc prea multe teme pentru acasa si aproape 57% considera ca tezele cu subiect unic sunt utile pentru buna functionare a sistemului de invatamant.


Un alt rezultat al sondajului arata ca 80% dintre romani se declara multumiti de invatatorul si profesorii pe care copiii lor ii au sau i-au avut la scoala. Sondajul a fost realizat de revista Reader’s Digest prin intermediul institutului de sondare a opiniei publice IMAS Marketing&Sondaje, pe un esantion reprezentativ de 1.248 persoane, din 99 de localitati din Romania. Respondentii au fost chestionati in luna august 2009 si au bifat ‘sunt de acord’, ‘nu sunt de acord’ sau ‘nu stiu’ in dreptul a 14 afirmatii referitoare la scoala romaneasca. AGERPRES