Au inceput “Intalnirile de la Cluj” pe tema patrimoniului alimentar

usamv_cluj_.jpgLa Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara au inceput, joi, “Intalnirile de la Cluj – Patrimoniul Alimentar”, manifestare organizata de Ambasada Frantei la Bucuresti, prima zi fiind dedicata dezbaterii unor teme de interes major, precum organismele modificate genetic si siguranta alimentatiei sau rasele locale pe cale de disparitie.

Lucrarile colocviului au fost deschise de rectorul USAMV, prof. univ. dr. Doru Pamfil, si de directorul Centrului Cultural Francez, Bernard Houliat, care au evidentiat importanta acestei manifestari aflate la cea de-a doua editie, precum si prezenta unor nume de prestigiu din tara si din strainatate la manifestarea de la Cluj-Napoca.

In cadrul lucrarilor reuniunii, directorul executiv al Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, Lucia Romanescu, a facut o scurta prezentare a situatiei actuale din agricultura romaneasca, iar presedintele Nutravita din Auvergne (Franta), Philippe Laurent, a vorbit despre “Piata alimentelor sanatoase”.

Unul dintre oaspetii francezi ai manifestarii, directorul “Consortium du Noir de Bigorre”, Armand Touzanne, a expus, cu un farmec aparte, povestea unei rase pe cale de disparitie si care a devenit produs de lux: porcul negru de Bigorre. La randul sau, presedintele Asociatiei crescatorilor de bivoli din Transilvania, Calin Zanc, a pledat pentru un program menit sa asigure cresterea efectivelor acestei specii. Bivolul romanesc, omologat in 1987, este pe cale de disparitie, a spus Calin Zanc, amintind ca din 1990 si pana la ora actuala numarul de bivoli s-a diminuat cu 83% in Romania. Foarte multe bivolite au fost vandute la preturi derizorii, in strainatate. Peste 45.000 de animale au plecat la export.


La insistentele francezilor, ministrii Mediului din UE au dat, in 2008 si in acest an, un semnal puternic impotriva Organismelor Modificate Genetic (OMG), cerand crearea de zone protejate, in care sa nu existe culturi de OMG, a spus, in conferinta sustinuta in cadrul reuniunii, directorul Agentiei Franceze pentru Securitatea Alimentelor, Pascal Boireau. “Este vital ca tarile europene sa joace un rol activ in evaluarea riscurilor pe care le presupun OMG-urile”, a subliniat Pascal Boireau. Prezentate drept o sursa alternativa de hrana, OMG constituie, pe plan mondial, subiectul unor dezbateri vehemente.


Un organism modificat genetic e orice organism, planta sau animal, produs prin adaugarea de material genetic (ADN) de la o specie la alta, in scopul transferarii unor calitati. Pana acum au fost modificate genetic porumbul, cartoful, soia toleranta la glifosfat si rosiile cu coacere intarziata. Autoritatile romane au aprobat cultivarea porumbului modificat genetic. Foarte multi dintre agricultorii romani nu accepta sub nici o forma culturile modificate genetic. De pilda, la intrarea in mai multe localitati din judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Brasov si Valcea au fost amplasate panouri cu mentiunea “Zona fara organisme modificate genetic”.


Vineri, jurnalistii sunt invitati la o dezbatere speciala organizata de rectorul USAMV, prof. univ. dr. Doru Pamfil, cu tema “Alimentele si organismele modificate genetic”, in Sala Sala Senatului USAMV. Printre personalitatile de prestigiu invitate la aceasta dezbatere se numara si prof. univ. dr. Ioan Negrutiu de la Universitatea din Lyon (Franta). AGERPRES