Premiera nationala la UVVG Arad: proiect francofon – videoconferinta interactiva cu Universitatea Catolica din Louvain (Belgia)

uvvg_videoconferinta.jpgUniversitatea Catolica din Louvain (Belgia) si Facultatea de Stiinte Umaniste, Politice si Administrative din cadrul Universitatii de Vest „Vasile Goldis” au demarat, saptamana trecuta, la Arad, un proiect francofon comun, in premiera nationala academica, finantat de Uniunea Europeana, sub egida Comisiei francofone din Parlamentul European si cea francofona din Parlamentul Romaniei.

Proiectul, „Uniunea Europeana, Francofonie, Belgia. Puncte de vedere cu tarile din Europa Centrala si de Est in domeniul relatiilor internationale si a democratiei”, presupune desfasurarea a 15 videoconferinte interactive, utilizandu-se un sistem informatic performant, prin care specialisti in relatii internationale de la Universitatea belgiana isi expun ideile cursantilor din Romania.

In cadrul proiectului au fost acceptati si doi specialisti romani – academicianul Razvan Theodorescu si Petre Roman, cadre didactice asociate ale Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, care vor sustine doua conferinte.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, a declarat ca „este prima data cand este realizata, in Romania, o transmisie directa intre doua universitati – Universitatea Catolica din Louvain (Belgia) si Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad, unde reusim sa avem o dezbatere despre Uniunea Europeana si relatiile internationale dintre tarile Consiliului Europei. As dori sa aduc multumirile mele d-lui academician Razvan Theodorescu, care impreuna cu primarul orasului Louvain si fostul premier Petre Roman, au reusit sa puna la punct acest proiect”.

Conf. univ. dr. Marius Grec, decan al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative a subliniat ca „scopul proiectului este de a face mai cunoscut, in Europa si mediul francofon, realitatile din Europa de Est si Rasariteana. „Videoconferintele interactive, desfasurate in limba franceza, vor contribui din plin acestui scop. Desfasurarea proiectului este un castig imediat si de lunga durata atat pentru Romania, cat si pentru Belgia si mediul francofon european”.

Cei care participa la cursuri sunt studenti de la specializarea stiinte politice, relatii internationale si limbi moderne aplicate (engleza – franceza), masteranzi, tineri politicieni din diferite partide politice din Arad si din tara, dar si parlamentari precum deputatul Claudia Boghicevici si europarlamentarul Iosif Matula. La finalul celor 15 videoconferinte, care vor putea fi urmarite si pe site-ul „GoldisTV Net”, participantii, in urma unor evaluari, vor primi Certificate care vor atesta participarea la cursuri, precum si tematica acestora.