Peste 2.300 de scoli vor avea internet pana in anul scolar viitor

Un numar de 2.302 scoli din mediul rural si urban vor avea, incepand cu anul scolar 2010-2011, internet pe banda larga (broadband), in urma semnarii, vineri, a unui contract de 38 milioane de euro intre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

“Vom avea internet pe banda larga in alte 2.300 de scoli. Vor beneficia de internet, in urma acestui proiect 543.000 de elevi, 47.000 de profesori si peste 1.700 de comunitati locale” – a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, premierul Emil Boc, ministru interimar al Educatiei.

Potrivit acestuia, in urma realizarii acestui proiect, va creste gradul de utilizare a internetului in mediul rural de la 9,8% la 30%. Totodata, procentul scolilor conectate la internet va depasi 60%. “Legea educatiei nationale pune accent major pe utilizarea internetului si pe egalitatea de sanse a copiilor, indiferent unde invata acestia”, a aratat demnitarul. In opinia sa, prin utilizarea tehnicii informationale, va creste si calitatea actului educational.


“Acest program va permite sa punem pe internet atat programele scolare, cat si resursele educationale”, a explicat Emil Boc, care a precizat ca in acest program cu finantare europeana nu au mai intrat pana acum alte scoli. Boc a precizat ca va fi organizata, in acest sens, o licitatie electronica, ce va asigura transparenta procesului. La randul sau, ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a sustinut ca pana in 2010 vor fi indeplinite toate obiectivele propuse. Potrivit ministrului, viteza pe internet in cele 2.302 scoli va fi de un mega.
Gabriel Sandu a mai spus ca pana la sfarsitul derularii programului scolile respective vor beneficia de toate facilitatile si, prin urmare, si de calculatoare.

“In cei 38 de milioane de euro intra si partea de calculatoare”, a mentionat Sandu. Cele 2.302 scoli au fost impartite pe sapte regiuni de dezvoltare. Astfel, vor fi conectate la internet in Centru 330 de unitati, in Nord-Est – 330, in Nord-Vest – 330, in Sud – 357, in Sud-Est – 330, in Sud-Vest – 325 si in Vest si Ilfov – 300. AGERPRES