Universitatea “Petre Andrei”din Iasi se regaseste pe lista universitatilor acreditate

univ petre andrei.jpgHotararea de Guvern nr. 749 care certifica intrarea in legalitatea a Universitatii „Petre Andrei din Iasi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 465, contine trei note, dintre care doua privesc Universitatea „Petre Andrei” din Iasi si Universitatea „Apollonia” din Iasi.

Nota ce priveste UPA din Iasi are urmatorul continut: “Universitatea “Petre Andrei’ din Iasi trebuie sa se conformeze prevederilor Legii nr. 408/2002 privind infiintarea Universitatii “Petre Andrei’ din Iasi. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va initia un proiect de hotarare de Guvern de completare a prezentei hotarari, iar in caz de neindeplinire a acestor prevederi va demara procedura de intrare in lichidare”.

“Petre Andrei” si “Apollonia”, universitati distincte

Acelasi lucru se prevede si pentru Universitatea „Apollonia”. Insa, fata de aceasta, exista unele completari. In primul rand, hotararea de guvern evidentiaza, inca o data, ceea ce conducerea legala a UPA din Iasi a sustinut in nenumarate randuri, si anume ca fuziunea dintre specializarile Drept si Economie (conduse de Niculae Niculescu) si Universitatea „Apollonia” din Iasi este ilegala. In al doilea rand, hotararea de guvern elimina ilegalitatea savarsita de catre fostul ministru Cristian Adomnitei, separand UPA din Iasi si Universitatea „Apollonia” din Iasi. Totodata, prin aceasta hotarare de guvern s-a reiterat, din nou necesitatea instaurarii legalitatii la UPA din Iasi.

Mai trebuie precizat faptul ca aceasta hotarare nu exclude UPA din Iasi din sistemul national de invatamant si nici nu a retras acreditarea acesteia, ci ii solicita conducerii legale a Universitatii sa intreprinda toate demersurile pentru intrarea in legalitate a specializarilor Economie si Drept, care functioneaza in afara structurii legale .

Rectorul Doru Tompea a readus UPA la normalitate institutionala

In hotararea de Guvern nr. 1093, completare a HG 749 se face distinctia clara intre Universitatea “Petre Andrei din Iasi” si Universitatea “Apollonia din Iasi”. Cea din urma apare cu Facultatea de Medicina si Facultatea de Stiinte ale Comunicarii, iar Universitatea “Petre Andrei din Iasi” cu cele cinci facultati acreditate: Facultatea de Psihologie, Facultatea de Asistenta Sociala si Sociologie, Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, Facultatea de Drept si Facultatea de Economie.

Conducerea UPA din Iasi considera HG nr. 749 drept un mandat de aducere la indeplinire a prevederilor Legii 408/2002 de infiintare a UPA din Iasi. “Am reusit indeplinirea obiectivelor ce mi-au fost in vedere atit prin HG 749, cit si prin Ordinul nr.4294 al MEdCI. Ca atare, am notificat Ministerul relative la indeplinirea mandatului special al functiei de Rector la UPA din Iasi, astfel ca, de la 1 octombrie, odata cu deschiderea anului universitar, mi-am inceput mandatul de normalitate institutionala” , a declarat Prof. univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iasi.