Noua decenii de la infiintarea Colegiului Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia

colegiul militar.jpgFosti absolventi si actuali elevi au participat, sambata, la Alba Iulia, la manifestarile dedicate implinirii a noua decenii de la infiintarea Colegiului Militar “Mihai Viteazul”, care a functionat initial la Tirgu Mures, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial la Timisoara si, din 1977, la Alba Iulia.

Infiintat la 1 noiembrie 1919 printr-un Inalt Decret Regal semnat de catre regele Ferdinand, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a fost desfiintat in 1947 din motive politice si reinfiintat trei decenii mai tarziu, de aceasta data la Alba Iulia. In urma cu zece ani, prin Ordin al ministrului Apararii Nationale, liceul a fost ridicat la statutul de colegiu militar liceal.

In cei 32 de ani, peste patru mii de elevi au urmat la Alba Iulia cursurile acestei prestigioase unitati de invatamant, de opt ani fiind admise si fete. Ani la rand, absolventii acestui colegiu au ocupat consecutiv locul I la admiterea in invatamantul superior militar. De la inceputul acestei luni, la colegiu au avut loc o serie de competitii sportive, in cadrul Cupei “Mihai Viteazul”, sesiuni de comunicari si referate stiintifice, pe trei sectiuni: limba si comunicare, om si societate, stiinte reale, concursul “Instructie cu cantec”, unde cei mai apreciati au fost elevii din clasa a XI-a A etc.


Sambata, conducerea colegiului s-a intalnit si cu mai multi absolventi veterani din perioada Tirgu Mures – Timisoara. Au avut loc, de asemenea, dupa trecerea in revista a efectivelor, o ceremonie religioasa, o ceremonie de depunere de coroane la statuia lui Mihai Viteazul si au fost citite mesaje si alocutiuni. Tot sambata a fost inaugurata ‘Galeria comandantilor’ si au avut loc exercitii demonstrative, in prezenta parintilor elevilor, a localnicilor, cu ocazia ‘Zilei Portilor Deschise’, precum si a autoritatilor locale si judetene. AGERPRES