Elevii din sectiile bilingve trebuie sa promoveze proba “anticipata”

bacalaureat3.jpgElevii din sectiile bilingve francofone, care fac parte din proiectul “De la invatamantul bilingv catre filierele francofone” si care au un orar specific de cursuri in limba franceza si de discipline non lingvistice predate in limba franceza, au dreptul de a obtine mentiunea speciala “sectie bilingva francofona” pe diploma de bacalaureat incepand din anul scolar 2009 – 2010, potrivit unui ordin al premierului interimar Emil Boc, ministru al Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Pentru obtinerea mentiunii speciale, elevii din sectiile bilingve francofone trebuie sa sustina si sa promoveze proba anticipata, proba de evaluare a competentelor lingvistice in limba franceza, proba orala la disciplina non lingvistica studiata in limba franceza.

Elevii din sectiile bilingve francofone vor sustine proba anticipata in clasa a XI-a, iar probele de evaluare a competentelor lingvistice in limba franceza si proba orala la disciplina non lingvistica studiata in limba franceza in clasa a XII-a. Proba anticipata va fi centrata pe modulul de Invatamant Pluridisciplinar Bilingv.

“Proba anticipata se organizeaza simultan, in toate liceele bilingve care fac parte din proiect, in semestrul al II-lea al clasei a XI-a, in ultima vineri a lunii mai. In cazul in care elevul promoveaza proba anticipata in clasa a XI-a, acesta are dreptul de a participa la probele specifice organizate in clasa a XII-a, pentru elevii din sectiile bilingve francofone. Elevii care nu sustin sau nu promoveaza proba anticipata in clasa a XI-a nu pot participa la probele specifice ale bacalaureatului, care se sustin in clasa a XII-a si nu vor beneficia de mentiunea speciala ‘sectie bilingva francofona’ pe diploma de bacalaureat. In cazul in care un elev de la sectia bilingva francofona repeta clasa a XI-a, acesta are obligatia de a repeta modulul de Invatamant Pluridisciplinar Bilingv si de a se prezenta din nou la proba anticipata de la sfarsitul clasei a XI-a”, precizeaza ordinul de ministru. Directia Generala Educatie Timpurie, Scoli, Performanta si Programe, Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, inspectoratele scolare si conducerile unitatilor de invatamant implicate trebuie sa aplice acest ordin. AGERPRES