“Universitatea noastra a semnat un acord de participare in cadrul programului de mobilitati LEO FEDE”

ardelean aurel.jpgSustine prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest “Vasile Goldis” din Arad, vicepresedinte al Federatiei Scolilor Europene (FEDE).

Acesta afirma ca masteratele internationale vor reprezenta o prioritate a FEDE in anul universitar 2009-2010, urmand a fi vor fi organizate in domenii precum Finante Internationale ale Intreprinderii, Informatica, Logistica, Management, Resurse Umane si Strategie de Intreprindere.

– Domnule Rector, ati participat recent la Reuniunea Consiliului si Comitetului Executiv al Federatiei Scolilor Europene (FEDE) de la Lyon din Franta. Care au fost temele abordate?

– Reuniunea Consiliului si Comitetului Executiv FEDE a jalonat aspecte privind desfasurarea activitatilor FEDE pentru anul universitar 2009 – 2010. FEDE este un organism participativ pe langa Consiliul Europei ale carei misiuni sunt dezvoltarea mobilitatii cadrelor didactice si a studentilor in cadrul unei retele europene de universitati, proiecte de cercetare comuna, recunoasterea reciproca a creditelor transferabile precum si schimbul de experienta si bune practici privind tendintele invatamantului european in sec. XXI. Universitatea de Vest “Vasile Goldis” este membra a FEDE din anul 1992, iar rectorul Universitatii este Vice-Presedintele organizatiei, reconfirmat pana in anul 2011.

Raportul Comisiei de calitate a subliniat misiunea FEDE pentru crearea unui spatiu european de invatamant si apararea libertatii de a invata. Comisia sustine initiativele care urmaresc dezvoltarea mobilitatii cadrelor didactice si a studentilor, crearea, recunoasterea si omologarea diplomelor la nivel european, crearea unei retele europene a scolilor si universitatilor facilitand schimburile intre studenti si profesori si dezvoltarea conceptului de cetatenie europeana.

In cadrul lucrarilor reuninunii de la Lyon au fost abordate teme privind activitatea organizatiei din prima jumatate a anului in curs precum si organizarea si derularea examenelor FEDE din anul universitar 2009-2010. FEDE organizeaza examene pe trei niveluri, iar pentru fiecare din aceste niveluri, examenele sunt compuse din lucrari sau Unitati Capitalizabile (UC), grupate pe trei domenii (4 domenii pentru DECP) numite unitati de invatamant.

– Care sunt deciziile luate in ceea ce priveste masteratele internationale?

– Masteratele internationale vor reprezenta o prioritate a FEDE in anul universitar 2009-2010. Masteratele vor fi organizate in domeniul Bancar privat International, Finante Internationale ale Intreprinderii, Informatica, Logistica, Management, Resurse Umane si Strategie de Intreprindere.

– In cadrul carui program va participa UVVG?

– Universitatea noastra a semnat un acord de participare in cadrul unui program de mobilitati LEO FEDE urmand ca din anul 2010 sa fie partenera in cadrul acestuia. Programul vine in intampinarea absolventilor FEDE, acordand 53 de burse pentru stagii in strainatate.

– Ce ne puteti spune despre noua pagina web a FEDE?

– In ceea ce priveste noua pagina web a FEDE, aceasta ar trebui sa fie operationala pana la sfarsitul lunii octombrie 2009. De asemenea, Biblioteca virtuala a FEDE va fi o baza de date virtuala cu carti, reviste si publicatii din diverse domenii de interes european. Proiectul este in lucru si va include accesul membrilor precum si a studentilor FEDE.