Legea educatiei va fi repusa pe rol de Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat miercuri, in cadrul controlului de constitutionalitate, ca in privinta deliberarii asupra sesizarii privind Legea educatiei nu s-a obtinut majoritatea de voturi, urmand a fi repusa pe rol.

“In sedinta din data de 4 noiembrie 2009, sesizata in cadrul controlului anterior promulgarii legii, prevazut de art.146 lit.a) din Constitutie (…), in ceea ce priveste Legea educatiei nationale, avand in vedere ca, in urma deliberarilor, nu s-a obtinut majoritatea de voturi ceruta de art.6 coroborat cu art.51 alin.(1) teza a doua din Legea nr.47/1992, pentru adoptarea deciziilor, Curtea Constitutionala a dispus repunerea pe rol a dosarului pentru data de 18 noiembrie 2009”, se arata intr-un comunicat al CCR transmis miercuri.

Initial, judecatorii Curtii au amanat dezbaterile in acest caz pentru data de 9 decembrie, dupa alegerile prezidentiale. Liberalii au depus pe 23 septembrie, la CCR, sesizarile de neconstitutionalitate privind Legea educatiei nationale si, impreuna cu UDMR, a Legii de restructurare a agentiilor din subordinea Guvernului, de rationalizare a cheltuielilor publice, sustinere a mediului de afaceri si respectare a acordului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, iar pe 26 septembrie, sesizarea asupra Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Prin aceste sesizari, liberalii atrag atentia asupra unor “abuzuri incalificabile” ale Guvernului Boc care a aratat “graba si superficialitate” cand si-a asumat raspunderea pe aceste legi, sustinea in luna septembrie viceliderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu.

Sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii educatiei vizeaza cu precadere referirile la sustinerea examenului de bacalaureat, care creeaza o discriminare intre elevii din institutiile de stat si absolventii invatamantului privat. De asemenea, au fost contestate prevederile referitoare la autonomia universitatilor si discriminarea creata de lege intre cei care s-au nascut inainte si cei care s-au nascut dupa intrarea in vigoare a actului normativ, care prevede ca fiecare cetatean roman va primi la nastere 500 de euro. De asemenea, PNL atrage atentia in sesizare ca exista o serie de prevederi ale legii care demonstreaza ca sistemul de invatamant universitar si preuniversitar ramane politizat. AGERPRES