375 de ani de la infiintarea celui mai important liceu din Satu Mare

colegiul eminescu.jpgAutoritatile din judetul Satu Mare au sarbatorit, vineri, 375 de ani de la infiintarea celei mai importante institutii de invatamant care, in prezent, se numeste Colegiul National Mihai Eminescu, 150 de ani de invatamant liceal in limba romana si 90 de ani de existenta a primului liceu romanesc din Satu Mare.

Cu ocazia acestor aniversari, in institutia de invatamant a fost dezvelit bustul protopopului si profesorului Petru Bran (1821-1877), la festivitate participand senatorul Valer Marian, deputatul Ioan Holdis, prefectul Radu Giurca, primarul Iuliu Ilyes si zeci de invitati. Printre invitatii care au absolvit la acest colegiu s-a aflat si academicianul Gabriel Strempel in varsta de 83 de ani, istoric, filolog si bibliograf roman, absolvent al Colegiului Mihai Eminescu in anul 1947.

Directorul Colegiului, Ioan Pop, a subliniat ca prin dezvelirea bustului protopopului si profesorului Petru Bran se omagiaza primul profesor de limba si literatura romana al scolii care a luptat foarte mult pentru aceasta institutie.

Protopopul greco catolic Dumitru Roman a amintit despre faptul ca Petru Bran a introdus limba romana nu numai in scoala, ci si in biserica ajungand protopop greco catolic. Totodata, a fost dezvelita si o placa in memoria lui Martin Culen, cel care a fost directorul scolii in perioada 1859 – 1862. Liceul a fost infiintat in anul 1634, cand iezuitii au primit aprobarea de a deschide un colegiu in Satu Mare. Noua institutie este sustinuta printr-un edict de intarire dat in 1639 la Viena de imparatul Ferdinand al III-lea. In 1804, printr-un decret dat de Francisc I este sustinut din fondurile statului. Limba de predare s-a modificat odata cu anii, de la latina la maghira, germana si apoi la romana. Din 1919 institutia se transforma in Liceul “Mihai Eminescu”, prima institutie de invatamant secundar cu limba de predare romana din Satu Mare.AGERPRES