Rectorul Nicolae Robu nu vrea sa puna lacatul pe Universitatea Politehnica din Timisoara

robu nicolae.jpgRectorul Universitatii Politehnica “Traian Vuia” din Timisoara, senatorul PNL de Timis Nicolae Robu, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca nu vrea sa puna lacatul pe institutia academica prin trimiterea in concediu fara plata timp de opt zile a angajatilor si ca nu stie cum va rezolva problema, deoarece legea il obliga sa ia o astfel de masura.

“Imi este aproape imposibil sa pun in aplicare aceasta prevedere, asa cum este ea formulata, desi legea trebuie respectata si vom cauta metode de a economisi bani, dar scoala este scoala. Este foarte greu sa trunchezi materia care face obiectul programelor noastre analitice succedand acestui aleatoriu”, a spus Robu.

El a mentionat ca Universitatea Politehnica Timisoara a facut deja economii substantiale in acest an prin supraincarcarea normelor didactice, prin faptul ca posturile vacante sunt acoperite numai in regim de plata cu ora si absolut deloc in regim de cumul, care ar fi insemnat plati mult mai mari. In plus, un numar important de profesori universitari, care au ore suplimentare din posturi vacante, sunt platiti la tarif de sefi de lucrari, cel mult de conferentiari.


“Toate acestea sunt economii importante la nivelul unui an si cred ca este mai insemnat decat ceea ce ar insemna economia prin plecarea in concediu fara plata pentru opt zile”, a argumentat rectorul. Nicolae Robu a mentionat si blocarea de catre Guvernul Boc a scoaterii la concurs a posturilor didactice in acest an, fapt caracterizat de senator drept “o imixtiune in problemele universitatilor nu a existat de pe vremea cand in Romania inca nu se vorbea despre autonomie universitara”. El si-a exprimat speranta ca toti rectorii vor face front comun pentru a determina Executivul actual sa renunte la o asemenea atitudine de incalcare “grosolana” a autonomiei universitare garantate prin Constitutia Romaniei.


Rectorul Universitatii “Traian Vuia” Timisoara a sanctionat si faptul ca a intrat in vigoare legea care interzice cumulul de venituri de la stat cu pensia, in conditiile in care toti profesorii consultanti au pensii peste pragul de 1.600 de lei, astfel incat aceasta lege ii obliga, practic, sa inceteze relatiile de munca cu toti profesorii consultanti.

“In orice universitate, profesorii consultanti reprezinta o forta inetelectuala si profesionala deosebita, sunt conducatori de doctorate si o multime de tineri isi perfectioneaza pregatirea sub
indrumarea lor, ei publica lucrari stiintifice, efectueaza cercetare contractuala, aduc fonduri universitatilor si reprezinta institutia academica in diferite foruri stiintifice interne si internationale”, a spus Robu, care a catalogat masura guvernantilor drept una “aberanta”, inspirata din concepul de “pat al lui Procust”. AGERPRES