FEN sustine ca instituirea concediului fara plata incalca dreptul elevilor la educatie

profesori-cancelarie.jpgAplicarea in sistemul educational a prevederilor articolului 10 din Legea 329/2009 nu este oportuna, deoarece economiile facute la bugetul educatiei prin
neaplicarea prevederilor Legii 221/2008, prin permanentele rectificari negative ce au vizat domeniul educatiei si prin reducerea a peste 19.000 de posturi, depasesc cu mult cota de reduceri a cheltuielilor ce ar reveni acestui domeniu bugetar, a declarat, vineri, Traian Paduret, lider al Uniunii Judetene a Sindicatelor ”Pro – Educatia” Suceava, reprezentanta a FEN in judet.

”Sa nu uitam ca in momentul de fata salariile de incadrare ale angajatilor din invatamant sunt calculate in mod gresit prin nepunerea in concordanta a valorii coeficientului de multiplicare 1 cu salariul minim pe economie. Acest lucru se face din ianuarie 2007. Avem hotarari definitive si irevocabile favorabile tuturor membrilor nostri de sindicat din judet, hotarari ce nu sunt puse in aplicare de reprezentantii Guvernului in teritoriu, nici prin plata diferentelor retroactiv, nici prin modificarile ce trebuie facute in carnetele de munca”, a spus Paduret.


Potrivit acestuia, sunt unitati scolare care, din economiile facute, ar putea acorda angajatilor o parte din tichetele cadou pentru anul 2009, dar acest lucru nu se intampla, cu toate ca legea care permite acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa nu este abrogata.

”Profesorilor nu li se deconteaza naveta, profesorii nu au primit suta de euro pentru carti pentru anul 2009. Nu li se pare guvernantilor ca au facut destule economii pe spatele angajatilor din invatamant in anul 2009 si nu numai? Ce cota din bugetul de 6% din PIB a fost alocata, real, educatiei? Iata doar cateva legi pe care le incalca chiar actualii guvernanti. De ce Legea 329/2009 este mai lege decat celelalte legi, care sunt in vigoare si nu se aplica? FEN nu poate admite ca, inca o data, Educatia sa suporte tot greul si pentru altii. Reprezentantii Guvernului s-au angajat sa asigure integral fondurile necesare cheltuielilor de personal din invatamant pentru tot anul 2009. Este treaba Guvernului si a premierului sa asigure fondurile pentru salarii si sa nu aplice Legea 329 / 2009 pentru salariatii din invatamant”, a aratat Paduret, apreciind ca prin aplicarea concediului fara plata elevilor si studentilor li se incalca dreptul fundamental la educatie.

Totodata, Paduret a precizat ca programa scolara nu mai poate fi parcursa in totalitate, afectand astfel grav elevii care vor sustine examene la sfarsitul acestui an scolar. ”In consecinta, solicitam reprezentantilor guvernului in teritoriu sa caute in alte zone solutii pentru realizarea economiilor bugetare fara afectarea scolii’, a spus Paduret. AGERPRES